Gebutst door het leven

,,De zoen van een vader voor een zoon kun je ze niet geven. Eigenlijk is dat wat ze het meest nodig hebben'', zegt Roel Rol, directeur van Pension Maaszicht, een huis voor dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam.

Maar verder krijgen de jongeren die aan de zorg van Maaszicht zijn toevertrouwd, veel.

Maaszicht en zijn bewoners zijn onderwerp van de indrukwekkende documentaire 'No Limit'. Over hoe door het leven gebutste en beschadigde jongeren met de nodige zorg en aandacht langzaam overeind krabbelen. Tenminste, als het meezit. Met dank aan Rol en zijn medewerkers, van wie de 'drie musketiers' Johan, Raoul en George, de kleurrijksten zijn. Stoere mannen, zo weggelopen uit Jack Kerouacs 'On the road'.

Ook Rol is geen doorsnee sosjale akademie-klant. Hij heeft een carrière achter de rug in de glamour van het hotelwezen (,,Dan kregen we cursus in Londen, dat was dus een weekje feest'') en kwam bij toeval in 'Maaszicht' terecht, als interim-manager. En vond daar een nieuwe roeping. ,,Het is de mooiste switch die ik had kunnen maken''.

Rol heeft een broertje dood aan populaire opvattingen over zijn werk. ,,Over dak- en thuislozen wordt vaak romantisch gedaan. Dan zeggen ze: het zijn sterke jongens. Maar het zijn jongeren die vaak enorm beschadigd zijn. Zwakke jongeren. Anders zouden ze hun problemen zelf wel oplossen.'' Kom ook niet bij hem aan met die 'macho's van het OM'. Die willen zwerfjongeren harder aanpakken, maar weten helemaal niets van hun leven. Of die rechter die zei: ,,Je mag toch geen jas stelen''. Rol: ,,Terwijl ik wel honderd situaties kan bedenken waarin je wel een jas steelt! De mensen zijn blind voor dat soort zaken.''

Ondertussen zien we hoe de jongeren van Maaszicht 'opgevoed' worden. Maaszicht-bewoners lopen bijvoorbeeld stage in een 'eigen' restaurant, waarbij ze op hun houding en presentatie leren letten. Uiteindelijk doel: zelfvertrouwen vergaren. Ontroerende scènes levert dat op, die duidelijk maken hoeveel barrières er nog te overwinnen zijn. Een scène waarin een 'Maaszicht-bewoner' in de rol van ober de zogenaamde 'concertmaaltijd' moet aanprijzen. ,,Die is samengesteld door jongeren'', zegt de jongen. ,,Wat houdt dat dan in?'', wil de man weten. ,,Zou ik niet weten'', antwoordt de ober. ,,O, het is dus een verrassing. Een verrassingsmenu'', probeert de echtgenote de situatie te redden. ,,Ja, zoiets ja.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden