Gebundelde zorg voor verslaafde

Het moet maar eens uit zijn met het eeuwige gepingpong met verslaafden tussen psychiatrie en verslavingszorg, vinden het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg. Daarom gaan beide instellingen volgend jaar fuseren.

van onze verslaggever

ROTTERDAM - Neem een jongere die begint met xtc, overstapt op speed en cocaïne en uiteindelijk terechtkomt in het criminele drugscircuit. Die kan hulp krijgen bij het afkicken, en bij het krijgen van werk en een huis -resocialiseren heet dat in de verslavingszorg. Maar stel nu dat zijn verslaving aan harddrugs voortkomt uit een psychiatrisch ziektebeeld, zoals ADHD (hyperactiviteit). Wat hulpverleners ook proberen, veel zal het dan niet worden met de resocialisatie. Tenzij de diagnose ADHD wordt gesteld en de hardnekkige verslaafde het geneesmiddel Ritalin gaat slikken.

Voor psychiater en directeur behandelzaken B. van de Wetering van Bouman Verslavingszorg staat vast dat de meeste verslaafden een -meestal niet onderkende- psychiatrische ziekte hebben. Dat geldt voor alcoholverslaafden die alcohol gebruiken om de scherpe kantjes van hun dwangneurose af te halen, voor de tippelaarsters aan de Keileweg die vaak in hun vroege jeugd trauma's hebben opgelopen, en voor de circa 700 dakloze verslaafden in Rotterdam die voor veel overlast en criminaliteit zorgen.

De verslavingszorg is niet bij machte deze problemen bij de wortel aan te pakken, aldus Van de Wetering. Hij drukt zich diplomatiek uit; in zijn sector wordt per slot van rekening hard gewerkt. Maar zijn conclusie is er niet minder hard om: ,,We hebben verslaafden heel lang beziggehouden met methadonprogramma's en gespreksgroepen. Maar we hebben ze niet behándeld.'' En directeur E. Schuyer van het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis weet: ,,Tachtig procent van onze patiënten heeft ernstige verslavingsproblematiek''.

Vanuit dat oogpunt is de fusie die Bouman Verslavingszorg en het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis in Poortugaal vrijdag aankondigden, een logische stap. Algemeen directeur S. Czyzewski van Bouman Verslavingszorg spreekt zelfs van een totale omkering van de zorg: ,,Nu staat het welzijnswerk bij ons centraal en komt de psychiater alleen af en toe langs. Straks heeft de psychiater juist een spilfunctie, en komt het welzijn eromheen.''

Burgemeester Opstelten en wethouder veiligheid De Faria zijn enthousiast over de fusie, melden Schuyer en Czyzewski. De Faria had trouwens al eerder bij hen aangeklopt om meer te doen aan veiligheid en overlastbestrijding. Nu willen beide directeuren graag dat de gemeente haar waardering omzet in klinkende munt. Zo hebben ze geld nodig voor een laagdrempelig onderkomen voor verslaafde dak- en thuislozen die zich nu vaak aan zorg onttrekken. Want zij willen wél een dak boven hun hoofd, eten en een douche, aldus Schuyer. Verder gaat de Delta Bouman Combinatie -de gezamenlijke naam van de fusiepartners- in heel Zuid-Holland-Zuid 24-uurs-EHBO's opzetten voor psychische problemen. De eerste, op de hoofdlocatie van het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis, gaat volgend jaar open.

De overlast op straat zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, relativeert psychiater Van de Wetering. ,,Maar op het moment gebeurt er veel te weinig. Psychiaters willen verslaafden pas behandelen als ze van hun verslaving af zijn, de verslavingszorg vindt dat eerst de psychiatrische stoornis maar moet worden aangepakt.'' Dat heen en weer schuiven, verwacht Van de Wetering, is straks verleden tijd. En als verslavingszorg en psychiatrie onder één dak werken, zal dat op den duur leiden tot minder overlast en criminaliteit. ,,Dakloze verslaafden zullen terechtkomen in beschermende woonvormen'', voorspelt Van de Wetering. ,,We hebben niet de illusie dat we iedereen zullen genezen. Maar misschien gaat het straks twee keer per jaar mis in plaats van zeven keer.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden