Gebruiken we in 2112 nog wc-borstels?

Hoe kijken Nederlanders over honderd jaar naar een wc-borstel? Is die borstel keukengerei of likbaar, zoals een filmpje van het Nederlands Openluchtmuseum suggereert?

Dat filmpje is niet museaal verantwoord, maar bedoeld als 'teaser', benadrukt Caroline Berkhof. "We willen mensen prikkelen om na te denken over de spullen die ze anno 2012 in het dagelijks leven gebruiken, en of ze nog een eeuw mee zullen gaan. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat zo'n onhygiënisch ding dat je na het schoonmaken van de pot weer in een bakje zet, de toekomst zal halen. Maar misschien is het zo onbelangrijk om er iets nieuws voor uit te vinden, dat het in 2112 nog steeds bestaat."

Hoe dan ook, naar dit soort alledaagse en tegelijkertijd bijzondere voorwerpen is het museum in Arnhem op zoek. Inclusief het verhaal erachter. Al een eeuw lang verzamelen ze er gebouwen en spullen die bezoekers een inkijkje geven in het leven van gewone mensen uit de afgelopen decennia. Nu richt de honderdjarige zijn blik vooruit. Alle Nederlanders, jong en oud, kunnen 'gewone spullen' nomineren voor 'De Tien van 2012' via de gelijknamige website, als ze vinden dat deze voor de toekomst bewaard moeten blijven.

"We zijn op zoek naar dingen die echt bij deze tijd horen, zoals de geglazuurde fonduepan bij de jaren zeventig. Mensen denken vaak aan de iPad en iPhone. Toch kunnen die technologische uitvindingen wegvallen." Berkhof zelf heeft meer met het plastic waterflesje, dat meegaat in de tas om te zorgen dat je voldoende drinkt. "Het is leuk om te bediscussiëren wat nog een hele eeuw meegaat. Je kunt heerlijk fantaseren. Wie had twaalf jaar geleden gedacht dat Uggs nu zo het straatbeeld zouden bepalen? Je had op je voorhoofd getikt, zover stonden die laarzen af van het beeld van elegantie."

De idee achter het project: straks zijn mensen net zo verbaasd als de huidige bezoekers van de oude boerderijtjes en huisjes in het museum. "Kinderen van nu weten niet dat die bakelieten apparaten telefoons zijn en dat je moest draaien om iemand aan de lijn te krijgen. Eentje twitterde dat typemachines zo handig zijn 'want ze printen een tekst gelijk uit'."

Het is volgens Berkhof bijna hilarisch hoe wetenschapper Chriet Titulaer indertijd het huis van de toekomst zag. "Negentig procent van zijn ideeën is niet uitgekomen. We halen ons eten nog steeds uit de keuken, niet van de lopende band. Skype is heel beperkt vergeleken met de beeldtelefoon die hij voor zich zag."

Er zijn al reacties binnen. De waterkoker is voorgedragen, de papieren krant, en een e-bike. Iedereen mag alles inleveren, tenzij het aanstootgevend of bederfelijk is. Én de eigenaar moet bereid zijn om afstand te doen van het voorwerp. In ruil daarvoor belooft het museum eeuwige roem voor de tien besten. "Je voorwerp en je verhaal worden in onze collectie opgenomen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden