Gebruik auto uit ander EU-land makkelijker

null Beeld ANP
Beeld ANP

Brussel maakt het voor EU-burgers makkelijker rond te rijden in een auto uit een andere Europese lidstaat. De Europese Commissie gaat het mes zetten in de onnodige rompslomp rond de registratie. Zo hoeven bijvoorbeeld inwoners van Nederland de auto van hun Duitse werkgever niet opnieuw aan te melden.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie presenteerde vandaag zijn voorstellen voor een vereenvoudiging van de procedure voor de inschrijving van een voertuig in een ander EU-land. Brussel verwacht een besparing van zeker 1,5 miljard euro per jaar.

Burgers en ondernemingen in de EU brengen elk jaar zo'n 3,5 miljoen personenauto's, bestelwagens, bussen en trucks naar een andere lidstaat over. Dat kost naar schatting gemiddeld 400 euro per voertuig.

Bureaucratische nachtmerrie
Burgers die een deel van een jaar in een ander EU-land leven, bijvoorbeeld in een vakantieoord, hoeven ook niet meer hun voertuig in dat land aan te melden. Daarnaast neemt de 'bureaucratische nachtmerrie' drastisch af voor mensen die hun auto meenemen als zij naar een ander EU-land verhuizen, of als zij een tweedehands voertuig uit een ander EU-land willen importeren. De procedure wordt korter en goedkoper, beloofde Europees Commissaris Antonio Tajani (Industrie).

Uit onderzoek bleek dat burgers die in een ander EU-land gaan wonen of werken de omslachtige en langdurige registratie van hun voertuig als een van de grootste hinderpalen beschouwen. Brussel constateert uiteenlopende regels en tegenstrijdige voorwaarden die indruisen tegen de idee van een vrije markt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden