Gebroken Stilte

In Italië willen ze de publieke zender RAI verplichten om op de aftiteling van programma’s te vermelden wat de presentator aan salaris opstrijkt. Minister van Overheidszaken Renato Brunetta vindt dat de burger mede moet kunnen beoordelen of een presentator die twee miljoen euro per jaar krijgt, dat echt verdient. „Er zijn uitzendingen die weinig kosten en grote resultaten opleveren, en uitzendingen die veel kosten en weinig opleveren“, lazen we.

Best een veelbelovend begin van een experiment, maar lang niet ver genoeg doorgevoerd natuurlijk. Nee, toch? Je moet zoiets wel meteen goed doen. Laat de kijker via een stemkastje de salarissen per uitzending bepalen. Zijn Pauw en Witteman niet in vorm? Tonnetje eraf. Is veel democratischer!

Trouwens, nu we toch zo lekker transparant in de weer zijn; waarom niet meteen de héle democratie via zo’n tv-setje regelen? Hebben we thuis wat te doen en het genereert hartstikke leuke televisie ook nog. ’Moet minister Bos deze bank redden?’. A: Nee. B: Misschien. C: Laat Bos mij maar redden.

Ach, Italië. Heerlijk land.

’VPRO’s Import’ stuurde woensdagavond laat de reportage ’Hear and Now’ op de hardwerkende belastingbetaler af. De film handelde over het dove echtpaar Paul en Sally Taylor, die na zestig jaar lief en leed in stilte te hebben gedeeld, hadden besloten om een implantaat (een IC) te laten inbrengen. Die zou de stilte eindelijk verbreken. Dochter Irene - het echtpaar had drie kinderen - legde alles vast.

Van de dove voorbereiding op de operatie tot een horend jaar erna. Maar we zagen ook beelden van vroeger, hoe Paul en Sally dankzij de techniek toch hun opvoedkundige taak konden vervullen. Zodra de baby huilde, sprongen overal lampjes aan. Irene: „Ons huis leek soms een kerstboom.”

Anders dan haar ouders, zat Irene vol twijfels over de goede afloop van het avontuur. „Wat zouden ze na de ingreep zijn, nog steeds doof of horend of iets er tussenin? Of stel dat de een wel kan horen en de ander niet?”

Geruststellend was, dat Irene wist dat het haar ouders niet alleen om het kunnen horen ging: „Zoals ze al zestig jaar alles samen doen, gaat dit ook om het samen doen.”

De operatie slaagde.

,,Hoe klinkt het?,” vroeg de arts aan Paul.

„Lastige vraag. Net alsof je vraagt: Hoe beschrijf je groen? Wat is groen?”

In de maanden die volgde was vooral Paul enthousiast. Hij haalde zijn auto wel twee keer door de wasstraat: „Het is alsof ik in een pretpark ben. Roeien door de liefdestunnel.”

Maar Sally had moeite met haar nieuwe zintuig. Ze zette het apparaat steeds vaker uit. Kreeg huilbuien. Het hechte paar was meer op elkaar aangewezen dan ooit. Ze moesten leren horen. Zo laat in hun leven nog.

Muziek, de geluiden van de natuur; prachtig was het, zeker. Maar op momenten, niet teveel.

Irene: „Ze zagen het als een logé. Welkom, maar niet om de hele tijd mee samen te zijn.” Ze hadden aan elkaar ook genoeg.

Hoeveel de film gekost heeft stond niet op de aftiteling. Maar wij vonden hem onbetaalbaar.

Sally Taylor: „Ik had nooit verwacht dat ik echt horend zou worden, qua communicatie. Maar het rotte is, nadat ik m’n CI had gekregen wilde ik meer, en dat komt er niet uit. Ik ben te lang doof geweest. Misschien als ik het CI had gekregen toen ik jonger was, vijf, zeven, tien. Dan was het goed gegaan. Maar met vijfenzestig? Maar ik wist al voor de operatie dat ’t zo zou gaan. Daarom snap ik niet waarom ik er nu zo’n moeite mee heb. Het was te verwachten. Toch heb ik geen spijt dat ik het heb laten doen. Nieuwe dingen uitproberen, kijken wat het oplevert. Maar waarom tot je 65ste wachten? Dat is te laat. Ik heb nog 65 jaar nodig om te leren communiceren. En dat zit er niet in.”

Uit ’Hear and Now’, woensdag 2 december, VPRO, 23.35 uur, Nederland 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden