Gebroken olietanker zinkt

De verongelukte olietanker Erika zonk gisteren naar de zeebodem, enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Cap Finistère, het westelijkste puntje van Frankrijk.

In het achterste gedeelte waren de tanks met duizenden tonnen olie vermoedelijk nog intact. Het voorste gedeelte zonk het eerst.

Het achterschip, met de meeste olie aan boord, verdween 's middags in de golven terwijl bergingsschepen doende waren het naar volle zee te trekken, in een poging een milieuramp te voorkomen.

De 25 jaar oude tanker had al eerder technische mankementen vertoond. Hij brak in het weekeinde bij noodweer doormidden, met 25 000 ton brandstofolie aan boord. De precieze oorzaken van het ongeluk zijn niet bekend. De bemanning werd gered.

Onmiddellijk na de schipbreuk stroomde er 4 000 tot 5 000 ton olie de zee in. Er vormde zich een olievlek van 200 bij 1000 meter. Deze drijft nu richting Golf van Biskaje.

Volgens een woordvoerder van de maritieme autoriteiten in de Bretonse havenstad Brest, is de kans groot dat de olievlek door de woeste golfslag zo sterk verspreid wordt dat het gevaar voor het (kust-)milieu betrekkelijk klein is.

Het is niet duidelijk of het met olie gevulde achterschip nog in relatief ondiep water, boven het continentale plat, is gezonken, of dat de tanks dieper liggen. De tanks kunnen door de druk van het water breken.

Overigens, zeggen de scheepvaartautoriteiten in Brest er sussend bij, is brandstofolie - anders dan ruwe olie - dik en zwaarder dan water, zodat de olie vermoedelijk op de zeebodem zal blijven liggen. De gevaren voor het kustgebied zijn daardoor vermoedelijk niet zo groot.

Bretagne heeft al eerder met een olieramp moeten leren leven: in 1978 leed de Amoco Cadiz schipbreuk in het Kanaal en braakte een miljoen ton olie in zee uit. Vergeleken bij de ramp van toen, mag wat er dit weekeinde is gebeurt een 'klein' ongeluk heten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden