'Gebrek daadkracht is grootste probleem EU'

BRUSSEL - ,,Het echte probleem van Europa is niet het gebrek aan voorzitters, maar het gebrek aan daadkracht en legitimiteit.'' Gijs de Vries heeft namens Nederland gisteren het Frans-Duitse idee van een full time EU-voorzitter in krachtige termen verworpen.

De Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Conventie, die nadenkt over de toekomst van Europa, zei dat zo'n 'president' die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen, Europa niet democratischer maakt. Dat is volgens hem niet in het belang van de burger.

De sleutel van het succes van de Europese Unie is volgens De Vries dat zij functioneert met een dubbel evenwicht: tussen de instellingen en de lidstaten onderling. Nederland ziet graag een sterke Europese Commissie, omdat die van oudsher de belangen van de kleine landen het best verdedigt.

Vorige week sloten de leiders van Frankrijk en Duitsland,

Jacques Chirac en Gerhard Schröder, een onderling akkoord voor een toekomstige EU. De Benelux-landen hebben eergisteren een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij zich verzetten tegen de nieuwe functie of instelling die Parijs en Berlijn voor ogen hebben. De Benelux neemt het voortouw om andere kleine landen op dezelfde lijn te krijgen, zoals dat eerder is gebeurd.

De Vries: ,,De Benelux manifesteert zich als een factor waar rekening mee moet worden gehouden. We streven er nu naar dat onze tekst wordt gesteund door een fors aantal deelnemers aan de conventie. De discussie is eigenlijk nog maar net begonnen'', aldus De Vries. Hijzelf had zondag avond een etentje georganiseerd voor een aantal gelijkgestemden.

,,Voor Nederland is de kwestie van de voorzitter van de Europese Raad een hard punt'', aldus De Vries. ,,Een permanente voorzitter verstoort het evenwicht tussen de instellingen. Wij zien meer in gemeenschappelijke spelregels, die zijn altijd in het voordeel van kleine landen.''

Volgens De Vries is er niets tegen een roterend voorzitterschap, zoals dat nu bestaat. ,,Dat blijft voor het draagvlak van Europa van groot belang. Kijk maar naar het succesvol verlopen Deense voorzitterschap. Dat heeft geholpen om het denken over Europa in Denemarken in positieve zin te versterken.'' Het moet volgens De Vries mogelijk zijn een brug te slaan tussen de verschillende ideeën, om zo 'Europa' efficiënter maken.

Over zijn eigen positie als Nederlands vertegenwoordiger is VVD-kamerlid De Vries gerust. Het nieuwe kabinet moet beslissen over de Nederlandse inzet in de conventie tot de zomer. ,,Dat zal bij de coalitiebesprekingen een belangrijk onderwerp moeten zijn. Het huidig kabinet heeft steeds gezegd dat het Nederlands belang voorop staat. Maar het staat de nieuwe regering natuurlijk vrij om te sturen wie zij wenst.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden