Gebrek aan zelfvertrouwen nekt Scheveningen

SCHEVENINGEN - Wat al enige weken in de lucht hing werd zaterdag een feit: Scheveningen verspeelde de leidende positie in de hoofdklasse A. Het vermoeide Katwijk - vierde duel in acht dagen - was nog genadig voor de tegen zichzelf vechtende amateurkampioen (2-2).

PETER WILSCHUT

Scheveningen liep door het gelijke spel tegen het negende en tiende verliespunt in de laatste vijf duels aan. In die reeks was alleen het nietige Veere een willige prooi (6-1). Lisse (3-4) en ASWH (1-3) waren te sterk, eerder Noordwijk en nu Katwijk hielden Scheveningen op 2-2. In die vijf speeldagen heeft Lisse - tezelfdertijd goed voor 13 van de 15 winstpunten - het gat van acht punten gedicht. Na Lisse zien nu ook Noordwijk en ASWH de pupillen van Cock Jol als aangschoten wild. Toch durfde de trainer zijn geld ook na zaterdag desgevraagd op zijn eigen ploeg te zetten: “Omdat ik verwacht dat wij tegen Rijnsburgse Boys, Hoek en Achilles Veen nog zeven punten zullen halen en omdat ik verwacht dat Lisse dat tegen ASWH, Katwijk en Rijnsburgse Boys niet zal presteren.”

Jol, die zaterdag na de zware slag als altijd aimabel bleef, noemde het gebrek aan zelfvertrouwen het grootste manco. Ondanks de slechte wedstrijd en ondanks de nieuwe domper denkt hij dat de geest in zijn selectie dat probleem komende week overwint: “De jongens zullen nu toch ook doorhebben dat het erop aan komt. En ik heb zelfs tegen Katwijk positieve dingen gezien: er is goed gewerkt”, bleef Jol optimistisch.

Maar dat is natuurlijk het minimale wat mag worden verwacht in de amateurtop. Erger was dat Jols positivisme bij dat item al stokte. Er ging eigenlijk niets goed. Scheveningen werd het eerste half uur weggedrukt door het toen nog 'met de handrem erop' spelende Katwijk. De nummer vijf speelde zaterdag (Kloetinge, competitie), dinsdag (Rijnsburgse Boys, dagbladcup), donderdag (Tonegido, districtsbeker) en dus weer zaterdag. Middenvelder Seger Oudshoorn fungeerde daarom aanvankelijk als energiebespaarder in een teruggetrokken rol. Waar Scheveningen ondanks die omstandigheden geen overwicht kon creëren kwam het na ruim een half uur uit de eerste mogelijkheid op voorsprong (Tellier, 1-0). Voor rust kregen Ron de Jager, Martina en Blok nog kansen op meer, maar Scheveningen peurde uit het, naar later bleek, enige aanvaardbare kwartier niet meer voordeel.

In het tweede bedrijf moest de kampioen zich op armoedige wijze terugtrekken. Toch bleef de hoop op succes lang levend. Twaalf minuten voor tijd kwam Katwijk op gelijke hoogte uit een strafschop van invaller Hans Zwaan (1-1, nadat arbiter Van Ast in een duel 't Hart-De Ridder een overtreding waarnam. Nog geen minuut nadien echter nam de daarvoor goed leidende scheidsrechter zijn meest omstreden besluit. Hij zag een elleboogstoot van Katwijker Kwestro (“Ik ben me niet bewust wat verkeerds gedaan te hebben") tegen Tellier (“De uitsluiting was zwaar overdreven, Kwestro raakte me niet") en bestrafte die met de rode rechthoek. Uit de aansluitende elfmeter bracht Tellier Scheveningen weer op voordeel (2-1). In kampioensvorm had die voorsprong tegen tien man nooit meer teniet mogen gaan. Het gebeurde toch. In de slotminuut kon Katwijk al combinerend tot in het doelgebied van Scheveningen-doelman Kraayenbrink komen. Van der Meer rondde af (2-2).

Katwijk-trainer Bob Kootwijk was zo realistisch zich tevreden te stellen met het punt, al kon hij niet ontkennen dat er voor zijn ploeg meer had ingezeten. Niet omdat zijn eigen ploeg zo subliem voetbalde, maar vooral omdat Scheveningen onmacht vertoonde. Zonder overtuiging en zonder zich na rust een kans te scheppen mocht de kampioen nota bene blij zijn dat het tegen tien man een puntje overhield. Cock Jol zal overuren nodig hebben om zijn zwalkende ploeg voor zaterdag zelfvertrouwen aan te praten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden