Gebrek aan wc's komt Indiase verkrachter goed van pas

Meisjes worden door mannen belaagd tijdens hun plaspauze. Probleem speelt vooral in de krottenwijken en op het platteland.

De wc is voor veel Indiërs nog altijd een onbereikbaar luxeproduct. Bijna de helft van de 1,2 miljard mensen doet zijn behoefte nog in de open lucht. Voor mannen is dit zorgeloze routine, voor jonge vrouwen een gevaarlijke missie. De plaspauze is voor Indiase verkrachters hét moment om toe te slaan.

Deze week nog werden twee tienermeisjes in het noorden van het land door meerdere mannen verkracht, gewurgd en opgehangen toen zij de bosjes naast hun huis inliepen. Dorpelingen ontdekten hun levenloze lichamen woensdagochtend, bungelend aan een mangoboom.

Volgens Soehaf Chakma, medewerker van het Aziatische centrum voor mensenrechten in New-Delhi, zijn vrouwen tijdens plaspauzes extra kwetsbaar: "De verkrachters volgen hun slachtoffers de bosjes in en grijpen hun kans als de meisjes hurken om te plassen. De mannen kunnen gewoon hun gang gaan omdat er vaak niemand in de buurt is."

In de armere rurale gebieden en in krottenwijken van grote steden is het probleem het grootst. In de oostelijk gelegen deelstaat Bihar bijvoorbeeld, heeft slechts 15 procent van de huishoudens een wc thuis. In 2012 vonden hier 870 (geregistreerde) verkrachtingen plaats, vooral tijdens plaspauzes in de open lucht, zegt de politie.

Volgens de lokale chef Arvind Pandey kiezen verkrachters hun moment zorgvuldig uit: "Verkrachters slaan hun slag in de vroege ochtend en rond middernacht. Dan is het rustig buiten", verklaarde hij tegenover de BBC. Pandey spreekt van een 'zorgwekkende trend'. Volgens de politiechef kan minstens de helft van de verkrachtingen voorkomen worden als de vrouwen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen.

In krottenwijken van grote steden, waar veel minder beschutting is dan op het platteland, begeleiden moeders hun dochters om ze te beschermen tegen kwaadwillende mannen. "Ik vecht vaak met mannen die mijn dochter lastigvallen, ik ga nog liever dood dan dat ze haar verkrachten. Als ik hard genoeg sla, druipen ze af", vertelde een moeder uit een krottenwijk in de miljoenenstad Delhi aan onderzoekers.

De slachtoffers van deze week behoorden tot een lage kaste of de Dalit-gemeenschap, de 'onaanraakbaren': de allerlaagste groep op de Indiase sociale ladder. Volgens Chakma zien mannen uit hogere kasten het als een recht om hen te verkrachten: "Zij zien deze meisjes niet als mensen, maar als objecten die zij hun voor eigen plezier kunnen misbruiken. Zo werkt dat in India. Een onaanraakbaar meisje dat in haar eentje door de bosjes wandelt, vraagt er om." Zo vindt er in India elke 22 minuten een verkrachting plaats.

Vijf mannen zijn opgepakt in verband met de verkrachting van de tienermeisjes deze week, onder wie twee politiemannen. In India gaat er volgens Chakma dan ook niet voor niets een cynische grap rond: "Als je bent verkracht, ga dan niet naar agenten, zij verkrachten je gewoon nog een keer."

De Indiase overheid probeert sinds vorig jaar uit alle macht een einde te maken aan de sanitaire chaos in het land. Zo werd er in verschillende deelstaten een 'toilet-plicht' ingevoerd. Onder het motto 'sanitair voor iedereen' moeten in 2022 alleen al in Bihar meer dan tien miljoen huishoudens van wc's zijn voorzien.

Bij de laatste verkiezingscampagne was het onderwerp ook een thema. De nieuwbakken premier Narendra Modi, een hindoenationalist, gebruikte in zijn campagne zelfs de slogan: "Eérst toiletten, dan pas nieuwe tempels."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden