Gebrek aan verzekering breekt ebola-hulpverlening

In een loods in Amsterdam heeft Artsen zonder Grenzen een veldhospitaal nagebootst waar medisch personeel wordt getraind in de bestrijding van ebola. In de loods is geen elektriciteit en geen stromend water. Beeld anp
In een loods in Amsterdam heeft Artsen zonder Grenzen een veldhospitaal nagebootst waar medisch personeel wordt getraind in de bestrijding van ebola. In de loods is geen elektriciteit en geen stromend water.Beeld anp

De Nederlandse overheid, en dan vooral minister Lilianne Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) en Defensie, moet aanzienlijk meer doen om te helpen bij het bezweren van de ebola-crisis. Het Nederlandse aanbod is te karig, zo vinden hulporganisaties, en doet geen recht aan het drama dat zich nu voltrekt in Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Han Koch

De organisaties kwamen deze week bijeen onder de vlag van de branche-organisatie Partos. Volgens Partos-voorzitter Bart Romijn zou Ploumen onder meer aanzienlijk meer druk moeten zetten op de verzekeraars die momenteel de kosten van de medische repatriëring van personeel van hulporganisaties niet dekken. Dat betekent simpelweg dat die kosten door die organisaties gedragen moeten worden.

Repatriëring kost tussen de 400.000 en 1 miljoen euro per persoon en dat zijn bedragen die niet door de organisaties opgehoest kunnen worden. Ploumen wordt geacht haar invloed aan te wenden en van de verzekeraars wordt verwacht dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zonder verzekering kunnen de hulpverleners niet worden uitgezonden, en dat juist op een moment dat de regio de hulp zo hard nodig heeft.

Transport
In overleg met Defensie is het marineschip Karel Doorman aangeboden aan de internationale gemeenschap. Het nieuwe schip, dat aanvankelijk zou sneuvelen tijdens de laatste bezuinigingen, heeft nog geen enkele missie volbracht. Gedurende drie maanden zou het nu worden ingezet voor het vervoer van goederen. Daaraan zijn voorwaarden verbonden.

Het wordt alleen gebruikt voor transport van goederen die door de VN zijn goedgekeurd. En de goederen worden in de haven ingeleverd en niet verder gedistribueerd. De Karel Doorman beschikt nu juist over meer faciliteiten, zoals de inzet van helikopters voor operaties op land en een hospitaal met twee volwaardige operatiekamers. Beide faciliteiten worden niet benut. Volgens Defensie is de medische faciliteit wel klaar, maar nog niet getest.

Romijn en de organisaties die hij vertegenwoordigt hopen dat het schip ook een rol kan spelen bij bijvoorbeeld de opvang van zieke hulpverleners. Dat hoeven niet per se ebola-patiënten te zijn. Nu de gezondheidszorg in de drie landen plat ligt, kunnen zieke hulpverleners niet in de regio opgevangen worden. Romijn heeft "begrip voor de vakbonden van militairen die liever niet zien dat het defensiepersoneel in aanraking komt met ebola, maar er is bij organisaties als Artsen zonder Grenzen voldoende kennis om op te leiden en de risico's te beperken. We hopen dan ook op een royalere inzet van het schip."

Meeliften
Wanneer de Karel Doorman afvaart is nog onduidelijk. Veel hulporganisaties hebben goederen klaar staan, maar weten niet of zij die goederen nu al moeten versturen of dat zij op de Karel Doorman moeten wachten.

Vertegenwoordigers van hulporganisaties vinden in zijn algemeenheid dat Ploumen vooral geld geeft en meelift op de inspanningen van bijvoorbeeld de Britten en de Amerikanen. Zo is met de VS afgesproken dat hun evacuatietoestel wordt benut voor Nederlanders die ebola-verschijnselen vertonen. Hulporganisaties lobbyen nu in Den Haag om de Nederlandse inspanning meer in overeenstemming te brengen met de ernst van de ramp.

Lees vandaag meer in Trouw over de bestrijding van ebola.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden