Gebrek aan succes en vertrouwen nekt Abbas

De Palestijnse president Abbas ziet af van een nieuwe ambtstermijn. De Palestijnen zijn blij met dat besluit. Ze zien niets meer in Abbas.

Palestijnen hebben met instemming kennis genomen van het besluit van de 74-jarige Palestijnse president Mahmoed Abbas om zich niet herkiesbaar te stellen. „Hij was alleen nog maar geïnteresseerd in zijn zetel”, zegt een bejaarde garagehouder in Oost-Jeruzalem, terwijl hij met twee handen de kruk onder zich vastpakt. „Namens mij sprak hij allang niet meer.”

Abbas – Aboe Mazen in familiaire kring – was op het dieptepunt van zijn populariteit gekomen. Nog maar 12 procent van de Palestijnen steunde hem, stelde een opiniepeiling van de Palestijnse Jerusalem Media Communications Center.

De peiling kwam vlak na het aannemen van het Goldstone-rapport van de Verenigde Naties, waarin Israël en Hamas worden veroordeeld. Abbas had in eerste instantie tegen bespreking van het rapport gestemd. Palestijnen spreken van verraad.

Namens wie sprak Abbas eigenlijk nog wel? Vraag het Palestijnen en het antwoord komt snel: alleen nog namens het handjevol corrupte Fatah-oudgedienden uit de tijd van Arafat. Voor eigen gewin deden zij alles om het Israël en de Amerikaanse president Obama naar de zin te maken.

Abbas deed het voorkomen dat redenen voor zijn aanstaande vertrek buiten hemzelf liggen: de vredesonderhandelingen die niets hebben opgeleverd. Maar de Palestijn in de straat en de media wijten zijn val vooral aan Abbas zelf, over wie verhalen van corruptie hardnekkig zijn. Al jaren koesteren ze argwaan tegen hem. De Goldstone-affaire was de druppel die de emmer deed overlopen. Ziad Aboe Tarek uit Bethlehem: „De beslissing om de bespreking in de mensenrechtencommissie over het Goldstone-rapport van de VN uit te stellen, is binnen een paar uur genomen door een stuk of vijf Fatah-bestuurders, na telefoontjes met Washington.

„Maar er is meer”, vervolgt Aboe Tarek. „Abbas’ zoon heeft aandelen in het mobiele telefoonbedrijf al Wataniye (van het vaderland). De Israëliërs, die toestemming geven voor het gebruik van frequenties, hebben Aboe Mazen gezegd dat zijn zoon daar wel naar kan fluiten als hij het Goldstone-rapport zou steunen. Verder heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Lieberman gedreigd opnames van gesprekken vrij te geven, waaruit blijkt dat Abbas het Israëlische leger het groene licht gaf om de Gazastrook binnen te vallen. Zo wilde Abbas van Hamas af komen.”

Palestijnen herinneren zich maar al te goed dat Abbas Israël direct na de inval niet veroordeelde, maar juist zei dat Hamas deze oorlog over zichzelf had uitgeroepen.

Al vaak dreigde Abbas met aftreden. Onduidelijk is of het hem nu menens is. Zich niet herkiesbaar stellen is iets anders dan aftreden, en voorlopig zal hij aanblijven.

De democratisch gekozen Hamas-premier Hania, die in de Gazastrook verblijft, geniet meer vertrouwen dan de president. Maar de Fatah-partij van Abbas is nog steeds populairder dan Hamas. Dat duidt erop dat de Palestijnen nog altijd geen fanatieke moslims zijn, maar wel een betere leider wensen.

De enige echt vertrouwenwekkende figuur is Marwan Bargoeti van Fatah. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit in de Israëlische gevangenis, omdat hij verzet met geweld gerechtvaardigd vond. Voor zowel Hamas als Fatah-aanhangers zou hij presidentskandidaat kunnen zijn.

Het is echter onduidelijk wat er met de verkiezingen gaat gebeuren. Hamas, en veel Palestijnen, vinden dat die onder de huidige bezetting onmogelijk zijn. üls de president een erfenis nalaat, is het wel dat de Palestijnen nu de overtuiging hebben dat vredesonderhandelingen à la Abbas op niets uitlopen en dat met de Israëlische bezetters niet te praten valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden