'Gebrek aan lef bij aanpak hooligans'

Keeper Esteban van AZ wordt in 2011 tijdens de bekerwedstrijd tegen Ajax aangevallen door een man die op het veld is gerend. Beeld ANP
Keeper Esteban van AZ wordt in 2011 tijdens de bekerwedstrijd tegen Ajax aangevallen door een man die op het veld is gerend.Beeld ANP

Voetbalhooligans boezemen angst in bij betaaldvoetbalclubs en gemeenten tonen te weinig lef bij de bestrijding van de relschoppers. De aanpak van de hooligans laat daardoor te wensen over. Dat staat in een rapport over de werking van maatregelen tegen geweld en overlast rondom het betaalde voetbal in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De hooligans bedienen zich van bedreiging en intimidatie, concluderen de onderzoekers. Daarom zou een landelijke aansturing van de lokale aanpak overwogen moeten worden, net als in sommige andere landen.

De onderzoekers zien een nieuwe ontwikkeling in ernstige bedreigingen van bestuur en trainers van clubs. 'Dieptepunten zijn het vertrek van de trainers van MVV Maastricht en Cambuur Leeuwarden na bedreigingen door de eigen supportersgeledingen.'Ook haalt het rapport 'jarenlange' intimidaties en bedreigingen aan van directieleden en medewerkers van Ajax. De onderzoekers wijzen erop dat leden van sommige harde supporterskernen veroordeeld zijn of verdacht worden van zware delicten, zoals moord en drugshandel.

In het rapport staat dat harde kernen en notoire ordeverstoorders voor problemen blijven zorgen, terwijl andere supporters het gevoel hebben dat de overlastgevers nauwelijks worden aangepakt. Professionals bevestigen dat beeld.

Uit cijfers blijkt dat het aantal incidenten rond het voetbal de afgelopen tien seizoenen stabiel is. De meeste van de incidenten worden aangemerkt als licht tot middelzwaar.

Eind september al zorgen
De Tweede Kamer toonde zich eind september al bezorgd over voetbalvandalisme. Het afgelopen seizoen werden 704 mensen aangehouden of staande gehouden, blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Het CDA wil dat de voetbalwet 'nog strenger wordt'. 'De voorgestelde voetbalwet gaat niet ver genoeg. De inzet van de coalitie blijft bij grote woorden, in plaats van concrete daden', zei Kamerlid Peter Oskam toen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden