Gebrek aan hoofdsponsor nekt ambitieus Rotterdam

door Fred Troost

Zelfs de prijs van de bitterballen speelt een rol bij het faillissement van Rotterdam Basketball. Onderwijl won de club gisteren ’gewoon’ van Amsterdam Astronauts (79-65).

Dat juist ’RB’ kopje-onder is gegaan, is wrang. Want de ambities reikten verder dan de eredivisie basketbal. Al sinds 1998 verzorgt de club clinics op basisscholen in het Rijnmondgebied. Dat is van belang voor promotie van de sport en de club en past ook in het gemeentelijk beleid om kinderen aan het bewegen te krijgen, met als doelen gezondheidsbevordering en sociale integratie. In vier jaar heeft de club via clinics 16.700 kinderen bereikt.

Voor die clinics heeft de club de jaren door sponsors gevonden, zodat deze activiteit niet op de begroting drukt, maar winst opleveren doet het ook niet.

Daarnaast heeft RB met basketbalklassen hechte connecties op het Thorbecke en het Albeda College opgebouwd. „We hebben de meest gerenommeerde opleiding van Nederland’’, zegt voorzitter Ruud Bijl. „Dat kost veel geld, een ton op jaarbasis. Maar de veertig jongens uit de topsportklassen spelen wel in de basketbaltop.’’

Opleiding en clinics zijn een doelbewuste investering van tijd en geld in het populariseren van basketbal in de stad en heeft ook een sociale component. RB stimuleerde enkele jaren terug de oprichting van een wijkclub in Delfshaven, als bijdrage aan sociale integratie. Daar is de club nog altijd fier op.

Die trots op de maatschappelijke inzet wordt overschaduwd door de trieste gang naar de rechtbank om het faillissement aan te vragen. „We doen dus iets verkeerd’’, constateert Bijl met Rotterdamse nuchterheid. „We hebben geen hoofdsponsor en ook niet een paar middelgrote sponsors. Onze businessclub telt maar dertig leden. Meer dan 50.000 euro levert dat niet op. Het lukt ons maar niet om een grote sponsor binnen te halen. Kennelijk is ons netwerk niet goed.’’

De schuld die RB de afgelopen jaren heeft opgebouwd, is tot 250.000 euro gestegen. Daarmee is de liquiditeit in het gedrang gekomen wat tot het financiële einde heeft geleid.

Niet iedereen heeft daar begrip voor. „Wat is dat voor een zooi’’, vraagt trouwe fan Albert zich af op de website van de club. „In de stad waar voetbalteams straffen krijgen die het jaarbudget van Rotterdam Basketbal overschrijden, is geen geld voor eredivisie basketbal? Rot nou toch op. Dat laten wij toch niet gebeuren?’’

Gisteravond aanschouwden slechts een paar honderd getrouwen de wedstrijd. Een vijftal hupsende meisjes die de rollen van cheerleaders acteerden, konden tijdens time-outs ook al geen vrolijkheid brengen.

„Vorig seizoen trokken we gemiddeld 1200 toeschouwers’’, zegt Bijl. „Het leeft heus wel.’’ Hij vertelt hoe het de club in organisatorische zin tegen zit. RB speelt in het dure Topsportcentrum, een van de schuldeisende partijen overigens. Dat is een prachtige sportaccommodatie, maar voor een wedstrijd in de eredivisie basketbal te groot. En kennelijk te duur.

Het klinkt, zo op het oor, ondankbaar als de bestuurder de huurprijs van het Topsportcentrum in de discussie inbrengt. Daar mag bovendien geen eigen cateraar komen; die van de verhuurder heeft een monopolie bedongen. Die rekent voor een bitterbal 1,25, en in de sfeer waarin alle kleine beetjes in de financiële malheur een beetje meetellen is zo’n balletje algauw een snack te ver. Het lijkt een door futiliteit lachwekkend probleem, maar inmiddels weet men in Rotterdam hoe iedere cent telt.

De spelers en de begeleiding hebben zich vooralsnog van hun meest positieve zijde laten zien. Zij zijn bereid het seizoen af te maken. Gisteren konden ze na afloop juichen, maar daarna restte toch weer het faillissementstrauma. Superfan Albert blijft optimistisch: „We gaan ook deze wedstrijd op vechtlust en inzet winnen.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden