Gebrek aan goede Nederlandse zwemmers baart zorgen

Mannen schieten tekort: niemand haalt tijdens NK kortebaan de limiet voor de wereldkampioenschappen in Doha

Zondagavond, zeven uur. Terwijl sportliefhebbers thuis op de bank naar de samenvattingen van voetbal op Studio Sport kijken, wordt er in Tilburg een Nederlands kampioenschap zwemmen afgewerkt. Achter de startblokken knipperen een aantal discolichten om wat sfeer te creëren. Een dj draait muziek uit de jaren negentig en een speaker maakt praten onmogelijk.

Dan komt Sebastiaan Verschuren het bad binnen, klaar voor zijn finale op de 100 meter vrij. Trouw zwaait de beste zwemmer van Nederland naar het publiek, voor zover dat is komen opdagen op het evenement op de kortebaan. Hij tikt als eerste aan, maar zijn tijd, 48.22, is een seconde te langzaam voor de limiet voor de wereldkampioenschappen kortebaan volgende maand in Doha.

Als een verslaggever hem feliciteert met zijn titel kijkt hij verbaasd op. Een NK-medaille, daar zwemt de man die vijfde werd op de Olympische Spelen in Londen natuurlijk niet voor. Ook niet voor eremetaal op een WK, want daar is hij niet goed genoeg voor op dit moment. Net als de rest van de Nederlandse zwemmers. Bij de vrouwen vertrekken er vijf richting Qatar. Geen enkele man heeft zich geplaatst. Een dieptepunt in het tijdperk na Pieter van den Hoogenband.

Om ervoor te zorgen dat over anderhalf jaar toch een aantal zwemmers naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat, denkt technisch directeur Joop Alberda na over een noodgreep op de korte termijn. De sportvisionair wil investeren in de estafette op de 4x200 meter vrij. Daar zouden onder anderen Verschuren, openwaterzwemmers Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski en het jonge talent Kyle Stolk voor in aanmerking komen.

Een jaar na het vertrek van kampioenenkweker Jacco Verhaeren concludeert Alberda dat het niveau van de huidige generatie toppers bij de mannen niet is wat het zou moeten zijn. Geen kwaad woord over de verrichtingen van Verhaeren, die nu hoofdcoach is bij de Australische zwemploeg, maar sommige dingen hadden anders gemoeten, vindt Alberda. De voormalig volleybalcoach wil dat ieder toernooi voortaan serieus genomen wordt. Ook een WK kortebaan.

Bij Verschuren en zijn coach Martin Truijens moet die boodschap nog doordringen. Ze hebben voor de NK, de laatste mogelijkheid om een WK-ticket te bemachtigen, niet 'getaperd'. Verschuren verscheen niet uitgerust aan de start, omdat hij zijn zinnen heeft gezet op de mondiale titelstrijd op de langebaan van volgend jaar. Na zijn mislukte poging de limiet te zwemmen verklaarde hij gisteren 'niet superrouwig' te zijn dat hij zich niet met de mondiale wereldtop kan meten. "Al ben ik natuurlijk wel 'n beetje teleurgesteld."

In Amsterdam wordt twee keer per week een brug in het water gelegd zodat het 50-meterbad tijdelijk verkort wordt tot een 25-meterbad. In Eindhoven gebeurt dat niet. Daar traint de ploeg alleen op de langebaan. Ook al worden er in de winterperiode voornamelijk wedstrijden gehouden op de kortebaan. Femke Heemskerk vroeg onlangs aan haar coach Marcel Wouda of ze niet een keer in een kort bad moest trainen. Hij vond het volgens de zwemster niet nodig.

Vreemd, geeft Alberda toe. Het zijn één van de vele zaken die hem verbazen in de zwemwereld waar hij nu bijna een jaar in rondloopt. Net als een nationaal titeltoernooi op zondagavond om zeven uur. Een feestje waar weinig fans trek in hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden