Gebrandmerkt en toch van de partij

Het verloop in WK-kwalificatiegroep 2 was al verwarrend, voor wie althans nog hardnekkig in de superioriteit van Oranje geloofde. Maar het wordt, nu het einde nadert, vreemder en vreemder. Bovenal omdat drie door de dopingcontroleurs gebrandmerkte voetballers zaterdag doodleuk van de partij zijn als de strijd wordt vervolgd.

HOENDERLOO - Frank de Boer en Edgar Davids stappen vandaag met Oranje op het vliegtuig naar Tallinn om daar tegen Estland te spelen. Fernando Couto heeft zich gevoegd bij de Portugese selectie voor het cruciale duel in Dublin met de Ieren.

Ze zijn positief bevonden; Davids en Couto (tegen wie een schorsing van zestien maanden is geëist) zijn zelfs voorlopig geschorst door het Italiaans olympisch comité. Maar zaterdag staan ze in het gelid voor hun volksliederen -dat kan allemaal in het voetbal, die mondiale sport.

Het kan omdat er verdeeldheid is, onzekerheid ook, huiver en waarschijnlijk ook veel angst. Daardoor kan het gebeuren dat de wereldvoetbalbond Fifa nationale sancties niet overneemt. Daardoor ontstaat ook een sfeer van halfhartigheid, waarin spelers kans krijgen zich te roeren.

Namens de selectie van het Nederlands elftal kondigde Phillip Cocu gisteren aan dat het initiatief zal worden genomen tot een belangenvereniging. Daardoor zouden spelers in diverse landen beter kunnen worden beschermd dan nu gebeurt, volgens het spelershandvest althans.

Niet toevallig werd voor meer informatie over de voorlopig vage belangenclub verwezen naar de advocaten van De Boer en Davids. Zonder twijfel is de zogenoemde actie van de spelers geregisseerd en gedicteerd door de gespecialiseerde teams, samengesteld met de macht van het geld, waardoor de aanvoerder en de vice-aanvoerder van Oranje zich laten omringen.

Het paste in het kader van hun offensief dat Davids gisteren, vóór Cocu, even achter de microfoon plaatsnam. Niet dat hij iets nieuws of anderszins verrassends kon melden. Of het moest dit zijn: ,,Ik bedank de KNVB dat ik ben uitgenodigd. Daar spreekt toch waardering uit.''

Zo sprak de plots tamme piranha op een middag in Hoenderloo, waarop voorts in drievoud (Davids, Cocu en bondscoach Van Gaal) de wetenschappelijke twijfels over de drempelwaarde voor nandrolon weer eens werden benadrukt. Cocu kwam namens de spelers met een opmerkelijke toevoeging. ,,Lopende de onderzoeken moeten de schorsingen en andere strafmaatregelen worden opgeschort.''

Vreemd toch: wie maakte er nog maar kort geleden ook maar één woord vuil aan nandrolon? Enkele Italianen, en naamloze ook nog, waren gepakt. Maar nu vooraanstaande vaderlanders op de korrel worden genomen, wordt er moord en brand geschreeuwd, wordt (om kort te gaan) door onwetenden ongeremd gesuggereerd dat het dopingreglement niet deugt en wordt en passant gepleit voor het opschorten van sancties.

Vreemd was óók -want het ging gisteren heel kort nog over iets anders dan doping- dat Danny Landzaat werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Niels Oude Kamphuis. Landzaat is een al 25-jarige voetballer met een (kort) Ajax-verleden. Waarmee na de dubieuze promotie van Melchiot tot international opnieuw de indruk werd gewekt dat zulks bij Van Gaal een pre is.

Landzaat is een aardige speler, op zijn plaats bij Willem II, een fijne middenmoter die soms fris combinatievoetbal speelt. Van Gaal, die de door hem bekritiseerde Seedorf kennelijk niet alsnog wilde oproepen, erkende dat er van een 'uitzondering op zijn filosofie' sprake was.

Dat komt de laatste tijd vaker voor. Zo bestaat de kans dat Van Bommel zaterdag speelt, terwijl hij vanwege een gebroken teen geen enkele voorafgaande training heeft gevolgd. Dat zou vreemd zijn, een breuk met Van Gaals principes. Het is een blijk van het vertrouwen dat de bondscoach in de PSV'er heeft, maar evenzeer van het tanende peil van het Nederlandse voetbal, zeker in de breedte.

Een beetje vreemd was het tot slot om uit Van Gaals mond te horen dat Estland het 'Nederlandse systeem' poogt uit te voeren. Dat zou dan het werk zijn van Arno Pijpers, een voormalige KNVB-employé die sinds eind vorig jaar bondscoach in het Baltische staatje is.

In Nederland is een luidruchtige, bijna indoctrinerende strijd tegen het dopingbeleid losgebarsten en Estse semiprofs bekwamen zich op 'ons' gezag in het vleugelspel. Buiten het veld steekt Oranje weer in zijn gekende vorm: aanvallend, met bluf en hoogmoed, en waarschijnlijk weer al te zeer overtuigd van de eigen kracht en macht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden