Gebeten of gestoken? De pomp erop!

Augustus en begin september vormen de periode waarin de vliesvleugelige zich uitleeft. Eigenlijk duurt dat totdat de vorst invalt. Een wespen- of bijensteek kan behoorlijk vervelend zijn. Nu en dan worden er zelfs dodelijke slachtoffers gemeld, zoals vorig jaar die 64-jarige meneer uit Blaricum, die een wesp had ingeslikt.

Het beste is het een steek even uit te zuigen. Bij de drogist en apotheek kan men sinds kort een pompje kopen, waarmee het meeste gif van het beest uit het wondje kan worden gezogen. Het pompje 'Aspivenin' zit in een handig doosje met vier modellen zuignapjes en een goed begrijpelijke handleiding. Volgens de aankondiging zuigt het pompje tien maal beter dan een mond. Maar zelfs dit pompje zou de meneer uit Blaricum niet hebben gered.

Oorzaak van de overlast vormt het gif dat de wesp met hulp van zijn angeltje achterlaat. Bij de meeste mensen ontstaat er een vervelende bult, die irriteert en tot krabben nodigt. Dat lucht weliswaar op, maar het verspreidt het gif en maakt tegelijk de weg vrij voor bacteriën met alle extra ellende van dien.

Elk jaar melden zich ongeveer 3000 mensen bij ziekenhuizen om zich daar te laten helpen na een wespen- of bijensteek. Twee derde kan na een eenvoudige behandeling weer naar huis, bij ruim dertig procent moet de huisarts of een specialist er aan te pas komen. Bij vier procent van de slachtoffers leidt een steek tot een ernstige allergische reactie. Die moeten in het ziekenhuis blijven. Mogelijk had de Aspivenin dat kunnen voorkomen.

De pomp zou zeker niet misstaan in de medicijnenkit van de reiziger, die behalve met wespen en ander stekend ongerief, zoals schorpioenen en spinnen, ook zou kunnen kennismaken met slangen. Op het gebied van spinnen kan de beet van de zwarte weduwe bijvoorbeeld zeer onaangenaam zijn. Het lijf van het diertje is maar één centimeter groot, de steek valt nauwelijks op, maar de gevolgen kunnen tot grote ontreddering leiden. Rillingen, koorts, misselijkheid en hevige pijn onder in de buik meldt het geneeskundig vademecum. Het gevaarlijke vrouwtje komt voor in tropisch Amerika.

Beten van Europese schorpioenen, meestal te vinden in de landen rondom de Middellandse Zee, kunnen niet veel kwaad. Een pijnlijke voet of een opgezette hand is zowat alles. Sommige soorten tropische schorpioenen kunnen dodelijke steken geven met hun angel. Het is lastig om de gevaarlijke van de minder gevaarlijke te onderscheiden. Volgens het vademecum moet je met elke schorpioenenbeet daarom met spoed naar een dokter. De beet van gifslangen kan eveneens heel raar aflopen. In elk geval is het handig de wond uit te zuigen en het getroffen lichaamsdeel, meestal een been, licht te knevelen. Van de beet van een adder ga je meestal niet dood, zegt het vademecum, maar als je geen dokter in de buurt hebt, komt zo'n pompje (37,50) waarschijnlijk goed van pas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden