Gebedsoproep 'is een grondrecht' en klinkt in zeker 12 steden

De Centrum Moskee in Deventer Beeld Reliwiki
De Centrum Moskee in DeventerBeeld Reliwiki

Dagelijks of wekelijks vanuit een minaret oproepen tot gebed, mag dat? De discussie die afgelopen maand ontstond omdat een moskee in Deventer van zich wilde laten horen, doet vermoeden dat er voor gebedsoproepen hoge juridische drempels zijn. Dat valt wel mee, zo blijkt nu.

Robin de Wever

In steden als Eindhoven, Apeldoorn en Heerenveen klinkt de zogeheten azan al. Zeker 12 moskeeën roepen publiekelijk op tot gebed, constateert EO-programma De Vijfde Dag na een belronde langs 141 gebedshuizen. Nederland zou in totaal 450 moskeeën tellen. Van de gemeenschappen die de EO consulteerde hebben er 42 'de wens' om dagelijks op te roepen tot gebed.

De azan kwam vorige maand landelijk in de schijnwerpers toen de gemeente Deventer in een enquête aan 500 bewoners vroeg of de lokale Centrum Moskee iedere dag (in plaats van iedere week) de gebedsoproep tweemaal mocht laten klinken. Een groep omwonenden had zich tegen dat voornemen verzet.

Meeste omwonenden hebben geen bezwaar
Zij kregen steun van Geert Wilders, die vorige week Kamervragen over de kwestie stelde. De PVV-leider wilde van het kabinet weten of het de 'imperialistische' praktijk gaat verbieden. Enkele dagen daarvoor was al gebleken dat de meeste Deventernaren er niet zo'n moeite mee hadden: alleen een minderheid van 167 bewoners zag de dagelijkse oproep niet zitten.

Enkele omwonenden van de moskee in Deventer overwegen nu een rechtszaak. Ze krijgen steun van de landelijke VVD, die hoopt dat een rechter duidelijk maakt wat wel en niet mag. Volgens de gemeente overschrijdt de huidige azan in ieder geval geen juridische grenzen. Het gebed zorgt voor minder dan 50 decibel - laag genoeg om ondertussen telefoongesprek te voeren.

Oproep is grondrecht, maar gemeente kan eisen stellen
De vrijheid om publiekelijk op te roepen tot gebed is volgens advocaat Reinier Ensink gewaarborgd door de grondwet en de wet Openbare Manifestaties. Wel kunnen gemeenten eisen stellen aan de lengte, het tijdstip en het volume.

Moskeebesturen kunnen lering trekken uit de kwestie, stelt fractievoorzitter Hasan Kücük van de lokale Haagse partij Islam Democraten tegenover de EO. Slechts weinigen zouden beseffen dat ze geen toestemming nodig hebben voor de gebedsoproep. 'Het is een grondwettelijk recht. Moslims zijn zich daar nu bewust van aan het worden.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden