Gebedsgenezer definitief uit kerkbestuur gezet

De rechtbank in Den Haag heeft zelfverklaard gebedsgenezer Jan Zijlstra ontslagen als bestuurder binnen de door hem opgerichte pinkstergemeente. Ook zijn zoon, Richard Zijlstra, is uit het bestuur van de Levensstroom Gemeente in Leiderdorp gezet.

Het bestuur van de Levensstroomgemeente eiste het ontslag van Zijlstra en zijn zoon na een ernstige vertrouwensbreuk. De rechter gaf hen woensdag gelijk. Eerder eiste het bestuur een scheiding tussen de gebedsgenezingsdiensten van Zijlstra en de 'gewone' pinksterkerkdiensten die ook in de kerk worden gehouden, en een scheiding van boekhouding en inkomsten van de pinkstergemeente.

Bovendien betichtte het bestuur Zijlstra onder meer van wanbestuur, het dreigen van het verstoren van een eredienst en het meermaals onthouden van informatie aan bestuursleden. Zij zetten Zijlstra en diens zoon eind maart uit het bestuur.

Zijlstra vocht zijn ontslag aan en heeft een van de bestuursleden onder meer beschuldigd van wanbeheer. Maar de rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat Zijlstra zich schuldig heeft gemaakt aan 'gedrag dat onverenigbaar' is met de functie van een 'behoorlijk bestuurder' en gaf het bestuur gelijk in haar besluit Zijlstra te ontslaan. "Wij gaan gewoon door met de gebedsgenezingsdiensten", aldus Richard Zijlstra in een reactie, "maar niet in dezelfde kerk."

Jan Zijlstra organiseert gebedsgenezingsdiensten in een pand in Leiderdorp dat van de Levensstroom Gemeente is. Hij richtte de pinksterkerk zelf op in 1992. Het echtpaar Rolph en Hyona Hendriks nam in 2010 de rol van voorganger over van Zijlstra. De gemeente werd toen een stichting. Het voorgangersechtpaar organiseert 'gewone' kerkdiensten.

"We hebben verloren", zegt Richard Zijlstra. "Dus we zullen hoogstwaarschijnlijk uit Leiderdorp vertrekken." Waar de gebedsgenezingsdiensten in de toekomst zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden