Gebed, vrouwen en een veiling

Grote opkomst in Utrecht PvdA'er Asscher krijgt prijs voor aanpak Wallen

Het bleef stil na het openingsgebed. Vanaf negen uur 's ochtends tot aan de prijsuitreiking aan de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher in de middag luisterden de naar Utrecht afgereisde SGP-jongeren aandachtig. Asscher ontving zijn prijs van 's lands grootste politieke jongerenbeweging onder meer vanwege zijn inzet tegen de vrouwenhandel en zijn aanpak van de Amsterdamse Wallen.

De SGP en vrouwen: het is een politiek beladen combinatie. De SGP heeft geen vrouwen op haar kieslijst omdat het in strijd zou zijn met de rol die de Bijbel aan vrouwen toekent. De Hoge Raad besloot in april 2010 dat de SGP vrouwen wel die kans moet geven, maar de partij heeft hierover een klacht ingediend bij het hof. Wat dat betreft gaat de partij een spannende tijd tegemoet.

De zaal in het Beatrixtheater was vol - er moest een extra scherm buiten aan te pas komen om alle 1700 bezoekers tevreden te stellen. 's Ochtends stond onder meer een 'interactieve veiling' op het programma. De Kamerleden Kees van der Staaij en Elbert Dijkgraaf verlootten een etentje in de Tweede Kamer.

Ondertussen vermaakten ze het publiek. "Links is het een beetje stil. Dat is in de Tweede kamer ook zo." Een massale lach verbrak de aandachtige stilte. De tweede veiling was voor een tweedaagse reis naar Brussel. Wie wil? Een aantal jongeren stak de hand op en Van der Staaij wees de zaal in: "De eerste was een dame, dat weet ik zeker!"

De 'vrouwenkwestie' was prominent op de jongerendag aanwezig. Bijvoorbeeld bij het debat na de lunch, waarvoor D66-Europarlementariër Marietje Schaake had afgezegd. "Het is dus dankzij D66 dat er geen vrouw op het podium staat", klonk het tot genoegen van de zaal.

De vervanger van Schaake, partijgenoot Gerard Schouw, kruiste de degens met SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Waarom moet religie buiten de deuren van de Tweede Kamer worden gehouden? vroeg Dijkgraaf. D66 wil 'alleen geen uitzonderingspositie voor religieuzen', zei Schouw. Opnieuw kwam de positie van vrouwen binnen de SGP aan bod: "60 procent van de leden is vrouw. 60 procent van de stemmen is van een vrouw. Welk probleem moet er hier eigenlijk opgelost worden?", wilde Dijkgraaf weten.

Het slotakkoord was voor Lodewijk Asscher en de Oranje Bovenprijs die hem werd toegekend. Jacques Roozendaal, voorzitter van de SGP-Jongeren, prees Asschers Project 1012. In dat plan om de Wallen op te ruimen, speelt met name het 'Zweedse model' - waarin de klant de schuldige is - een grote rol.

Asscher had getwijfeld of hij de prijs wel in ontvangst moest nemen. "Ik word te gauw in een hoek geplaatst", aldus de PvdA'er.

Hij raadde de jongeren aan om geëngageerd te zijn, ook al stuit dat soms op tegenstand. "Mensen zeiden dat mijn plan het toerisme zou schaden. Maar is dat erger dan een meisje dat daar zit en zich keer op keer prostitueert?"

Hij maakte de zaal aan het lachen. "Jullie maken grappen over de vrouwenkwestie. Dat is goed, humor is goed. In mijn partij is het schaars."

De SGP en vrouwen: het blijft een wonderlijke combinatie. Bij het verlaten van de zaal zegt een veertienjarig meisje, gevraagd naar haar mening, verlegen: "Dat is meer iets uit de Bijbel. Ik heb er niet echt een mening over."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden