Gebak voor Assad, en felle protesten

Suikerfeest in Syrië: minstens zeven doden bij geweld veiligheidstroepen tegen demonstranten

In Syrië stond het einde van de ramadan gisteren in het teken van de nu al vijf maanden durende en steeds fellere protesten tegen het regime.

Terwijl president Basjar Asad de gebedsdienst bijwoonde in de Hafez Assad-moskee (genoemd naar zijn vader die tot 2000 Syrië met ijzeren hand regeerde) en daar koffie met gebak deelde met andere gelovigen, klonk in andere moskeeën de roep om zijn vertrek en meer.

Na het uitbreken van de opstand in maart eisten de demonstranten hervormingen. De afgelopen maanden veranderde dat in de eis tot het vertrek van Basjar Assad. De laatste weken scanderen de opstandelingen openlijk dat "Basjar, de slachter, moet hangen". De ontwikkelingen in Libië en de val van Kadafi lijken de standvastige Syrische opstandelingen slechts te sterken in hun verzet. De Verenigde Staten hebben de druk op Syrië opgevoerd door de sancties tegen het regime uit te breiden. Amerikanen mogen geen zaken meer doen met de minister van buitenlandse zaken, zijn adviseur en de Syrische ambassadeur in Libanon. Van het drietal zijn de tegoeden bevroren.

Direct na het ochtendgebed van het Suikerfeest, een driedaags feest aan het het einde van de ramadan, gingen in tal van steden demonstranten de straat op. Bij de stad Daraa en in Homs openden de veiligheidstroepen onmiddellijk het vuur, waarbij zeven doden vielen, onder wie een 13-jarige jongen. 'We worden elke dag gedood', stond op een spandoek. "Ze kunnen schieten en moorden wat ze willen, wij houden niet op te roepen om een een ander regime", zei een activist in Daraa tegen persbureau AP. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten in Londen meldde dat er ook hevig geschoten werd in de wijk Kaboen in Damascus, waar vijf mensen gewond raakten. In de noordelijke provincie Idlib marcheerden honderden demonstranten met bloemenkransen, de Syrische vlag en foto's van gedode familieleden. Ze riepen: "Basjar, we willen jou niet!" In grote delen van het land heeft het regime de communicatielijnen platgelegd en bezetten veiligheidstroepen de straten rond de moskeeën. Ook de begraafplaatsen, waar mensen hun overleden familieleden herdenken na de vastenmaand, stonden onder streng toezicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden