Gebabbel tijdens het avondmaal

Zet vier VIP's om de tafel, geef ze goed te eten, laat ze een semi-intellectuele discussie voeren over voedsel en teken dat op, bedacht de De Groene Amsterdammer voor zijn themanummer over eten deze week. Het resultaat is verbijsterend onsmakelijk.

“De romige pompoen-gembersoep is bijna naar binnen gewerkt als Wouter Klootwijk opeens enthousiast 'een fantastisch' voorbeeld van recent kannibalisme aanhaalt. De noodlanding van een vliegtuig in de Andes. 'De passagiers zaten in een vrieskist, ze konden nergens heen. De lijken bleven volmaakt bewaard en overlevenden hielden zich ermee in leven. Het water liep me in de mond. Ik heb nooit kunnen begrijpen waarom iedereen daar zo'n enorm drama van maakt.”

Behalve Klootwijk, zitten ook de culinair columnisten Johannes van Dam en Philip Mechanicus, hoogleraar Herman Pleij, redacteur Anthony Mertens en psycho-analytica Iki Halberstadt-Freud aan de dis. Freud probeert de heren af te troeven met sappige anekdotes over de relatie tussen eten en psychische problemen: “Eten is natuurlijk het eerste contact met je moeder, daarom mogen anorectische meisjes niet eten van zichzelf. Ze eten bij wijze van spreken hun moeder op. Borstvoeding kun je zien als een soort kannibalisme. Het kunnen kannibalen zijn, die anorectici.”

Tijdens het hoofdgerecht vraagt het grachtengordel-gezelschap zich af welk deel van het menselijk lichaam het smakelijkst zal zijn, babbelen over voedsel afgebeeld op zeventiende-eeuwse schilderijen, eten en godsdienst, eten en seks, eten en calvinisme.

Verder in dit themanummer, 'het alfa en omega van eten', een essay over het Gandhi die buitengewoon gefixeerd zou zijn geweest op zijn spijsvertering. Hij at sober, voedsel mocht voor hem geen bron voor lust zijn. Ook een reportage over de genetisch gemanipuleerde sojaboon, de hongersnood in Afrika, kosjer eten in Nederland en herinneringen aan de vooroorlogse Centrale Markthallen in Amsterdam. Vroeger was 'de buik van Amsterdam' chaotisch en bruisend, nu dreigt het historische gebouw te worden gesloopt.

'Als je ouders je kinderen worden' is het omslagartikel van HP/de Tijd deze week. De vergrijzing is niet alleen een financieel probleem voor de overheid, ook de gezondheidszorg zal de vraag nauwelijks aan kunnen, voorspelt het blad. Het gevolg is dat kinderen weer voor hun ouders moeten gaan zorgen. “Is je eigen kroost net de deur uit, worden je ouders hulpbehoevend. Maar je hebt een baan, en dat werk eist steeds meer van je, dus waar haal je de tijd vandaan. En de energie?”. Aan het woord zijn mensen die hun ouders verzorgen: “Ik had wel eens twee luiers in mijn tas: eentje voor mijn kleinkind en eentje voor mijn moeder.”

Vrij Nederland bezocht in New York Bianca Jagger, de ex van Mick Jagger. Zij ging voor Amnesty International naar Srebrenica, doorzocht archieven, sprak met ooggetuigen en schreef een manifest. “Bosnië is een doos van Pandora. Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk vergeten wat er gebeurd is omdat iedereen vuile handen heeft”, zegt de politiek bevlogen ster, die ook de Nederlandse Dutchbatters verwijt zwijgend te hebben toegekeken hoe duizenden Bosniërs werden afgevoerd. “Er zijn verzachtende omstandigheden, maar daarmee zijn ze nog niet vrijgepleit.”

Overigens had de Rolling Stones-zanger nooit veel begrip voor Bianca Jaggers strijd tegen de schendingen van de mensenrechten. Ze wilde dat Mick Jagger zich in de jaren zeventig openlijk tegen de dictatuur in Nicaragua, haar geboorteland, uitsprak. Hij weigerde. Na negen jaar zijn ze gescheiden.

Verder een verhaal over de geldstromen in de onderwereld, volgens het CBS bedragen die vijf miljard gulden. Vrij Nederland neemt een aantal witwas-praktijken onder de loep. Ook een zoektocht naar 'de waarheid en onwaarheid over het gebrek aan intensivecarebedden' en een interview met Lovers-directeur Peter Sul.

Elsevier maakt zich druk om de uitstervende adel, van de 550 families die sinds 1814 tot de adel toetraden, zijn er slechts 323 over. Het blad geeft vijf tips om van adel te worden en zet de Nederlandse prinsen, graven, baronnen, ridders en jonkheren op een rijtje.

Ook in Elsevier een 'gids voor de multimedialeek'. “Meewarig kijken de digitalen naar het dagelijks geploeter van de analogen. In plaats van de ochtendkrant te lezen, raadplegen de digitalen 's ochtends de elektronische krant-op-maat. De telefoon rinkelt nauwelijks. De zachtjes zoemende pc attendeert de gebruiker discreet op een nieuw binnengekomen e-mailbericht. (...) Bij de analogen knaagt intussen de twijfel. Moet ik ook digitaal?” Om te bepalen tot welk type de lezer hoort, bedacht Elsevier een Multimediatest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden