Gearresteerde Gbagbo: 'Stop met vechten'

Plunderingen, verkrachtingen en moorden in Ivoorkust

De Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo heeft opgeroepen de strijd in zijn land te staken. Nadat hij gisteren werd gearresteerd, verscheen hij kort voor de zender TCI die zijn aartsrivaal Alassane Ouattara steunt. De zender toonde surrealistische beelden van een makke, ongeschoren Gbagbo in bezweet wit onderhemd die zich gedwee door militairen van Ouattara laat aankleden in een schoon, vrolijk gekleurd overhemd. Hij en zijn fanatieke vrouw Simone zitten nu in het Golfhotel. Sinds het begin van de crisis is dit het door soldaten van de VN beschermde hoofdkwartier van Ouattara.

De strijd om de macht kostte vele levens, de schattingen lopen uiteen van 700 tot een paar duizend. De genadeklap voor Gbagbo waren een razendsnel offensief van de troepen van Ouattara en bombardementen van het Franse leger en de VN-vredesmissie Onuci. Nu is de man die één van Afrika's sterkste economieën tien jaar lang met ijzeren hand leidde, en het de afgelopen vier maanden in een burgeroorlog en een economische crisis stortte om aan de macht te blijven, dan toch uit zijn ondergrondse bunker verwijderd.

Ouattara, die de verkiezingen volgens de internationale gemeenschap won, kan nu aantreden als staatshoofd van Ivoorkust. Twee keer werd hij geweigerd als presidentskandidaat, nu mag hij zijn economische kennis als voormalig leidinggevende bij het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank gaan gebruiken om 's werelds grootste cacaoproducent weer op te bouwen. In verschillende delen van Ivoorkust zijn mensen uitzinnig schreeuwend van blijdschap de straat op gegaan.

Maar de crisis is verre van voorbij. Volgens Ivan Simonovic van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN dreigt in Ivoorkust een veiligheidsvacuüm en verslechterende hulpverlening. Na de arrestatie van Gbagbo zijn de meeste politieposten, die nog in zijn macht waren, verlaten. In grote delen van het land vinden plunderingen, verkrachtingen en moorden plaats. De voorraad voedsel, drinkwater en medicijnen neemt snel af.

Waar zal Gbagbo worden ondergebracht en vervolgd? Gbagbo op de plek houden waar zijn troepen zoveel slachtoffers hebben gemaakt, lijkt geen goed idee. Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Louis Moreno Ocampo, is met een voorbereidend onderzoek naar de gebeurtenissen bezig. Het is de vraag of Ouattara Gbagbo uitlevert. Ook zijn troepen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Dat betekent dat Ouattara in hetzelfde Haagse beklaagdenbankje als Gbagbo terecht zou kunnen komen.

Meer nieuws op WERELD 11

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden