Geanimeerde stemming op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen er woensdag voor de derde opeenvolgende dag op vooruit. Beleggers waren optimistisch, onder meer door beter dan verwachte kwartaalresultaten van de producent van netwerksystemen Cisco Systems.

Ook de kalmerende woorden van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, van dinsdag over de Amerikaanse economie werkten nog door.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 153,56 punten (1,1 procent) hoger op 13.657,86 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 51,38 punten, ofwel 2 procent, naar 2612,98 punten. De winst was voor een belangrijk deel te danken aan Cisco, die de hele technologiesector een zet omhoog gaf. De breed samengestelde S&P 500-index won 20,78 punten (1,4 procent) op 1497,49 punten.

Rente ongewijzigd

Het stelsel van centrale banken zei dinsdagavond in een toelichting op het rentebesluit dat de economie van de Verenigde Staten waarschijnlijk weinig last zal hebben van de malaise op de kredietmarkt. De rente bleef zoals verwacht ongewijzigd op 5,25 procent. Woensdag waren er nauwelijks belangrijke macrocijfers die richting konden geven aan de handel.

Cisco Systems, 's werelds grootste fabrikant van netwerksystemen, kwam dinsdag nabeurs met resultaten die de prognoses overtroffen. Ook gaf het bedrijf een optimistische omzetverwachting voor het hele jaar. Dit stuwde de technologiesector op Wall Street. Aandelen Cisco gingen met 6,8 procent omhoog. Chipmaker Intel steeg met 2,1 procent.

Winsten groeien

,,Beleggers beseffen steeds meer dat winsten van bedrijven groeien, ook al is er geen sprake van exceptioneel hoge winsten'', aldus een handelaar in New York. ,,Aandelen worden weer aantrekkelijker.''

Broadcom, een producent van halfgeleiders voor mobiele telefoons, maakte een koerssprong van 9,8 procent. Het fonds profiteerde van het nieuws dat de Finse producent van mobiele telefoons Nokia geavanceerde chips gaat afnemen voor zijn telefoons.

Flinke aframmeling

Ook aandelen van financiële fondsen waren woensdag in trek en gaven de Dow-Jonesindex extra steun. Door de gerustellende uitspraken die de Fed deed over de Amerikaanse economie, verminderde de bezorgdheid over de crisis op de kredietmarkt. De afgelopen tijd kregen financiële waarden een flinke aframmeling door hun posities op die markt. Zakenbanken Citigroup en JP Morgan Chase wonnen respectievelijk 1,9 en 2,6 procent. Creditcardbedrijf American Express ging aan kop in de Dow met een koerswinst van 4,2 procent.

's Werelds grootste fastfoodketen McDonald's steeg 1,1 procent vanwege een beter dan verwachte wereldwijde omzet. Het bedrijf meldde een omzetgroei van 6,5 procent over de maand juli. Dat was met name te danken aan meer verkochte ontbijtmenu's in zowel de Verenigde Staten als Azië.

Walt Disney

Het industriële conglomeraat Honeywell was de sterkste daler in de Dow-Jonesindex met een min van 1,9 procent. Ook het entertainmentconcern Walt-Disney ging achteruit. Het fonds verloor 0,8 procent.

Sprint Nextel daalde 2,2 procent. Het op twee na grootste mobiele telefoniebedrijf in de Verenigde Staten rapporteerde over het tweede kwartaal een daling van de winst. Bijzondere posten niet meegerekend was de winst per aandeel echter boven de verwachting van analisten.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdagavond 1,3795 dollar in vergelijking met 1,3810 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden