Geachte Majesteit, ontneem Shell het predicaat koninklijk

Shell mag zich al sinds de oprichting koninklijk noemen. In een open brief aan de koning vraagt Derwin Schorren dit predicaat in te trekken. Shell gedraagt zich in Groningen verre van koninklijk.

U hebt de afgelopen jaren meermalen uw bezorgdheid getoond als het gaat om de aardbevingsproblematiek in het Groninger landsdeel. Wij hebben dat zeer gewaardeerd. Deze problematiek is omvangrijk en diep ingrijpend. Er is een oorzaakkant, het winststreven. De Nam wil graag aan de grote gaswinningvraag van het ministerie van economische zaken tegemoetkomen. En er is een gevolgkant: de schade en het levensgevaar. Om de kosten te drukken wil het bedrijf als medeveroorzaker van de aardbevingsellende ook hier de regie houden op alle facetten van de constatering en de afhandeling van deze gevolgen.

De Groninger Bodem Beweging vraagt uw aandacht voor het volgende. Het is ons bekend dat u in 2015 zal overwegen het predicaat koninklijk al dan niet voor de Shell te verlengen. Graag zou de Groninger Bodembeweging zien dat u het onderstaande in uw overwegingen betrekt.

Zoals u weet is Royal Dutch Shell (in de volksmond Shell) een van de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (beter bekend als Nam), die de gaswinning verzorgt in Groningen, is voor vijftig procent in handen van Shell. Shell is operationeel leider van de Nam. Daarnaast heeft Shell een belang van vijfentwintig procent in het bedrijf dat het Groninger gas verhandelt: GasTerra.

Shell heeft thans 'Royal' (koninklijk) voor zijn naam staan. Dit predicaat is, volgens de website www.koninklijkhuis.nl, een onderscheiding die kan worden verleend aan onder meer grote ondernemingen. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van u, als staatshoofd, tegenover de ontvanger van het predicaat. Alleen u, als koning, kunt het predicaat toekennen.

Een aanvraag voor dit predicaat moet worden voorzien van een goede onderbouwing. Zo moet de onderneming in aard, omvang en betrouwbaarheid, aanzien hebben. Daarnaast dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn. De onderneming moet, net als haar bestuursleden en commissarissen, te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn.

undefined

Minachting

Koning Willem III heeft de voorganger van het huidige Shell bij oprichting in 1890 het predicaat koninklijk verstrekt. Uw overgrootvader verleende dat vanwege de 'zedelijke' aard van de onderneming. Tegenwoordig lijkt dit predicaat voor ondernemingen moeilijker te bemachtigen. De regels voor de toekenning van het predicaat werden in 2004 bij koninklijke beschikking gewijzigd. Vanaf dat moment werd gesteld dat een 'koninklijke' onderneming met een beschadigde reputatie haar predicaat kan worden ontnomen.

U moet dit jaar oordelen of Shell de naam koninklijk, uw naam, mag blijven dragen. Ziet u uw Koninklijke Shell (hier in Groningen opererend onder de vlag van de Nam) als een fatsoenlijk, ethisch, deugdzaam en eerlijk handelend bedrijf? De gedragingen van Shell in het buitenland buiten beschouwing latend: is deze houding, waarmee dit bedrijf een deel van uw bevolking keer op keer tegen de haren in strijkt, hen willens en wetens (om eigen financieel gewin) in onveiligheid laat leven - bijna alsof het hier om een koloniaal wingewest uit vroeger tijden gaat - daadwerkelijk het predicaat koninklijk waard? De Groninger Bodem Beweging hoopt dat u, na rijp beraad, en met inachtneming van het optreden van dit bedrijf tegenover uw landgenoten, de Shell het predicaat koninklijk ontneemt.

Shell gedraagt zich in de optiek van vele Groningers niet koninklijk; het minacht de veiligheid van de bewoners en de goede naam, de historie en de cultuur van Stad en Ommelanden in Groningen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden