Gé Reinders 'Nee, ik let niet op taal '

Gé Reinders (1953) is zanger en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn liedjes in het Limburgs. Dezer dagen verscheen zijn boek ’Het zakdoekje’, over het verzets- en kampverleden van zijn moeder.

Wat voor boekenkast heeft u?

„Een heel bijzondere. Hij komt uit de sigarenwinkel van de enige voetballer van het Nederlands elftal die Roermond heeft voortgebracht: Pierre Massy. Mijn vrouw zag hem buiten op een container liggen en voor 200 gulden is die kast bij ons thuis bezorgd. Hij rook nog lange tijd naar sigaren.”

Wat treffen we er zoal in aan?

„Bovenin staan veel gedichtenbundels, dan een plank met verzamelbundels van liedjes, dus liedteksten. Vervolgens boeken over tekstschrijven. ’The craft of lyrics’ zie ik hier bijvoorbeeld staan – want Nederlandse boeken heb je op dit gebied niet. Dan heb ik nog twee rijen met woordenboeken: het Gronings woordenboek, een betekeniswoordenboek, een Limburgs woordenboek, een eurowoordenboek, een cultureel woordenboek, een slangwoordenboek, etymologische woordenboeken en ga zo maar door. En daarna twee schappen met boeken over taal.”

Let u erg op taal als u een boek leest?

„Nee. Als ik dat zou doen dan zou ik mij waarschijnlijk aan veel boeken storen. Ik lees om gepakt te worden.”

Waar wordt u door gepakt?

„Door Judith Herzberg. Die schrijft bondig, doordacht en heeft heel mooie vondsten.”

Wat bent u momenteel aan het lezen?

„Ik zit op solfègeles, ken je dat?”

Eerlijk gezegd niet.

„Dat is het zingen van genoteerde muziek op notennamen, om zo je muzikale gehoor te trainen. Door die solfègelessen lees ik momenteel bijna uitsluitend bladmuziek. Intrigerend, hoor! Brahms zag bijvoorbeeld aan het notenbeeld dat het werk van Dvorák geniaal was. Maar goed, dit alles neemt me zo in beslag dat ik dit jaar geen tien boeken las op vakantie (zoals ik normaal gesproken doe), maar één bij terugkomst.”

Welke was dat?

„De krimi ’Spare Change’ van de Amerikaanse schrijver Robert B. Parker. Ik lees graag krimi’s. Verder ben ik lid van de bieb, die ik steun door boeken steevast te laat terug te brengen.”

Wat is uw dierbaarste boek?

„Ik heb twee cd’s voor Toon Hermans mogen produceren. Als dank daarvoor kreeg ik zijn schilderijenboek. Dat is me erg dierbaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden