Gbagbo slaat aanval op bunker af

Strijders van Ouattara bereiden nieuwe aanval voor op schuilplaats president Ivoorkust

Ivoriaanse strijders hebben gisteren geprobeerd de bunker te bestormen waarin president Laurent Gbagbo zich schuilhoudt. Voor ze echter de poorten konden bereiken, werden ze door zwaar geweervuur teruggedrongen, aldus Yves Doumbia, woordvoerder van de strijders.

Doumbia zei dat de strijders - die proberen Gbagbo uit het zadel te wippen en de internationaal erkende leider Alassane Ouattara erin te krijgen - zich opmaken voor een tweede aanval.

Gbagbo weigert de macht over te dragen aan Ouattara sinds hij in november de presidentsverkiezingen verloor. Vanuit zijn bunker zou volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties de belegerde Gbagbo nog altijd met internationale onderhandelaars spreken over vertrek. Zuid-Afrika, Togo en Angola zijn mogelijke ballingsoorden. Dit hebben hooggeplaatste anonieme bronnen bij de Afrikaanse Unie gemeld. Frankrijk, dat als voormalig kolonisator nauw betrokken is bij de pogingen om het conflict in Ivoorkust zonder verder bloedvergieten op te lossen, meldde gisteren juist dat de onderhandelingen om Gbagbo tot aftreden te bewegen waren mislukt.

Daarmee was de verwarring net zo compleet als op dinsdag, toen Gbagbo's vertrek ook al werd aangekondigd, en ontkend.

"Aan deze klucht moet een einde komen omdat het land op instorten staat", aldus een woordvoerder van het Ouattara-kamp. Door de machtsstrijd in het West-Afrikaanse land zijn de afgelopen maanden honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen om het leven gekomen.

Vanwege de jarenlange burgeroorlog in het land is in grote gebieden het recht van de sterkste gaan gelden: de bewapende mannen. Met name het westen is in handen van aan de politiek gelieerde bendes, die vooral op eigen gewin uit zijn. Er is een heuse oorlogsindustrie ontstaan.

Ondertussen heeft Ouattara de bevoegdheid van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag erkend om mogelijke misdaden tijdens het politieke geweld in het West-Afrikaanse land te onderzoeken. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo liet dat gisteren weten. Moreno is 'erg bezorgd' over de situatie in Ivoorkust en onderzoekt berichten over massaslachtingen. De kampen van Gbagbo en Ouattara beschuldigen elkaar van gruweldaden.

Ivoorkust is niet aangesloten bij het ICC. Het is het enige land dat van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om toch voor bepaalde misdaden de bevoegdheid van het hof te aanvaarden.

Wanneer het zover komt dat Ouattara eindelijk kan gaan regeren, wachten hem immense problemen. Alleen al het herstel van de orde in Abidjan en het westen is een grote uitdaging. Want de velen die van de oorlogsindustrie profiteren, zullen niet makkelijk van hun voordeeltjes afzien. Dan is er nog de opdracht om de grote groep Gbagbo-aanhangers mee te krijgen in het wederopbouwen van de natie.

WERELD 11
Frankrijk opnieuw verstrikt in 'klein Irak'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden