Reportage

Gaza heeft stiekem genoeg van Hamas

Beeld afp

Meer dan duizend doden in de Gazastrook. Vele duizenden gewonden, een veelvoud ontheemden. Beit Hanoen, Sjoedjaia - plaatsnamen die zelfs in Nederland bekend beginnen te klinken - in puin. Het roept de vraag op in hoeverre de bevolking van Gaza nog achter regeringspartij Hamas staat, nu dat in het weekeinde zelfs een verlenging van het staakt-het-vuren afwees.

Insjirah (50) en Mohsen (50) bivakkeren in Gazastad met hun kinderen en kleinkinderen op het terrein van het Sjifaziekenhuis. Een kleed naast het parkeerterrein, dat is hun plekje sinds vijf dagen.

"Meer dan duizend mensen kunnen niet voor niets gestorven zijn", zegt Insjirah. "Ik wil graag een staakt-het-vuren, maar alleen als Israël instemt met onze eisen." De belangrijkste eis: de grenzen weer open.

Verstikkende blokkade
Dat is wat iedereen hier zegt, of beter, verzucht: een einde aan de verstikkende blokkade waaronder Gaza sinds 2007 gebukt gaat. En als Israël niet instemt? "Doorvechten", zegt ze. Zelfs als ze met haar familie nog twee weken langer op dat kleedje moet wonen.

Bij de laatste verkiezingen stemde ze op Hamas, nu - ze lacht wat ongemakkelijk - zou ze moeten nadenken. Waarover? "De partij die de grens kan openen en ons weer aan het werk kan helpen, daarop zou ik stemmen."

Haar man Mohsen werkte vóór de blokkade in Israël, als schilder. Hij heeft meer op met president Abbas, die de Palestijnen op de Westoever leidt. Evengoed steunt hij nu Hamas en de strijders van de Kassambrigades: "Ik neem niemand hier in Gaza iets kwalijk. De Arabische landen, die mogen wat mij betreft de brandstapel op. Ze zien hoe Israël ons vermoordt en doen helemaal niks."

Spookstad
Ibrahim (62) woont ook niet meer thuis. Hij lijdt eronder, verveelt zich en mist privacy in het volle huis van zijn dochter. Tijdens de gevechtspauze ging hij even kijken in zijn Beit Hanoen. "Maar het is Beit Hanoen niet meer. Het is een spookstad. De fruitbomen, het groen is verdwenen, alles is grijs."

De werkloze ambtenaar is nooit een aanhanger van Hamas geweest en zal het ook nooit worden, zelfs niet tijdens een oorlog. "Hamas gaat de Palestijnen geen eigen staat geven. Hamas heeft de economie vernietigd, juist door Hamas zijn de grenzen gesloten." En erger, zegt hij: het maakt Hamas niet uit hoeveel doden er vallen. "Voor hen zijn het martelaren, hoe meer hoe beter. Maar de burger betaalt."

Ibrahim praat alleen met intieme vrienden zo over Hamas. "Niet op straat, dat wordt je dood." Maar volgens hem zijn er velen in Gaza die er stiekem zo over denken. "Ze zijn enerzijds blij dat Hamas verzet pleegt, maar anderzijds bezorgd over hun eigen leven".

Moien (37) ontdooit maar langzaam. Hij voelt zich niet helemaal vrij om te praten in zijn modezaak, ook al zijn er door de oorlog al ruim een week geen klanten meer. "Ik wil een bestand voor twintig jaar, ik wil niet de hele tijd oorlog. Maar bovenal moet er een einde komen aan de blokkade, waardoor we langzaam aan het sterven zijn, al zeven jaar lang." Hij steunt het verzet, maar is niet bereid zijn huis, de veiligheid van zijn vijf kinderen ervoor op te offeren. "Als ze bij mij aankloppen om vanuit mijn huis te vechten, zou ik zeggen: Ga weg, zoek een andere plek."

Ja, ook Moien stemde jaren geleden, in 2006, op Hamas, omdat het beloofde een einde aan de corruptie te maken. Omdat alles anders zou worden. Nu zou hij het liefst terug willen naar de oude regering, toen de Palestijnse gebieden nog onder één bestuur stonden. Want alleen dan komt er een einde aan de blokkade, weet hij zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden