Gay Pride vreest Love Parade niet

AMSTERDAM - Dat Rotterdam volgende maand in navolging van Berlijn een Love Parade gaat houden, daar ligt Siep de Haan niet wakker van. De organisator van Amsterdam Pride vreest de concurrentie niet. “Nee, ik dacht niet: dan heeft Rotterdam ook eens wat. Ik dacht: Ze hebben het al zo moeilijk met die brug. Dit kan ze een positieve stimulans geven.”

Straatfeesten in zes straten en een vlootschouw door de grachten; het homofeest Amsterdam Pride dat dit weekend voor de tweede keer wordt gehouden lijkt zowaar een jaarlijks terugkerend evenement te worden. Eerdere pogingen daartoe strandden door ruzies en financiële problemen. Maar sinds Gay Business Amsterdam, een samenwerkingsverband van hoofdstedelijke gay-ondernemers haar schouders eronder heeft gezet, loopt het gesmeerd. Alle rekeningen zijn al betaald, alleen het weer kan nog roet in het eten gooien.

Met vijftigduizend bezoekers ontpopte Pride Amsterdam zich vorig jaar meteen tot de grootste gay-manifestatie in ons land. De meer politiek getinte Roze Zaterdag overtreft dat aantal slechts bij uitzondering; de Tilburgse kermis met z'n homo-hoekje kan daar niet aan tippen. Dit jaar verwacht De Haan nog meer bezoekers. Hij leidt dat af uit de aanmeldingen voor de canal-cruise, een varende gay-carnavalsoptocht zaterdagmiddag door de Prinsengracht. Vorig jaar voeren er zeventig boten mee, gisteren waren er al honderd aanmeldingen binnen. “Als het goed weer is, wordt onze Gay Parade nog veel groter dan vorig jaar. En volgend jaar hebben we de Gay Games, een mega-evenement waar Rotterdam voorlopig niet overheen zal komen.”

Het magische woord 'Gay Games' is gevallen. Want daar is het de homo-ondernemers achter Amsterdam Pride met hun zomerse inspanningen mede om te doen. In de zomer van volgend jaar wordt de sportmanifestatie voor homo's en lesbo's voor het eerst buiten Noord-Amerika gehouden: in Amsterdam. De manifestatie die vrijdagavond begint, dient als generale repetitie. Als de duizenden sporters straks naar Amsterdam komen, moet de stad 's avonds en 's nachts ook bruisen. “Als het ook nu weer goed gaat, wordt het dan een daverend feest”, voorspelt de Haan.

Aan 'namen' op de artiestenlijst ontbreekt het in elk geval niet: Maggie MacNeal, Liesbeth List, Karin Bloemen, Willeke Alberti - 'stuk voor stuk topwijven' - en waarachtig ook nog een man: C. B. Milton. Vandaag worden journalisten van acht top gay-bladen uit de Verenigde Staten ingevlogen, die de komende paar dagen alvast aan Amsterdam mogen ruiken. Of homo's en lesbo's bij hun vakantieplanning rekening hebben gehouden met Amsterdam Pride, durft de Haan niet te zeggen. Wél weet hij dat Amsterdamse politieagenten dat doen. Het aantal aanmeldingen om dienst te doen tijdens de homomanifestatie is enorm. “Ze vonden het vorig jaar goed georganiseerd, er zijn geen ordeverstoringen, en gays zijn een goed publiek.”

Desondanks waren er veel klachten over overlast tijdens de eerste Amsterdam Pride. Het festijn stond meteen nummer twee op de klachtenlijst. De Haan belooft beterschap. Zo komen er geluidsdempers in de Reguliersdwarsstraat, waar de meeste klachten waren. Maar hij vermoedt wel dat de tolerantie voor homo-manifestaties minder is dan voor andere spektakels. Zo is de jaarlijkse Uitmarkt tien keer groter en produceert minstens zoveel geluidsdecibellen. Toch kwam er vorig jaar niet één klacht over binnen bij de politie.

Tijdens de canal cruise zal de tanende tolerantie ook aan de orde komen. Er vaart een boot mee die aandacht vraagt voor de steeds moeilijker positie van homo-leerkrachten. Met name allochtone leerlingen accepteren homoseksualiteit niet en laten dat verbaal of zelfs fysiek de homo-leerkracht merken. Om die reden ook heeft Gay Business Amsterdam bewust een donkere jongen op de voorkant van de programmakrant gezet. “Maar we willen daar geen politiek issue van maken”, zegt De Haan. “We willen gewoon feest vieren.”

Het zedelijkheidsreglement bij de bootschouw houdt ook verband met allochtonen: seksuele handelingen of blote geslachtsdelen zijn taboe. “Sommige blanke hetero's begrijpen een blote kont al niet”, licht De Haan toe, “allochtonen al helemaal niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden