Gay, maar niet op Flakkee

coming-out | Zaterdag vindt voor het eerst een homofeest plaats op Goeree-Overflakkee. Met Go Pink wil de Stichting Gay op Flakkee homoseksualiteit zichtbaar maken op het orthodox-christelijke eiland.

Nog niet zo lang geleden telde het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee 'officieel' niet één homo. Die heb je hier niet, zo was de algemene opvatting. Tot vorig jaar september, toen Eilanden-Nieuws, een lokale krant van orthodox-protestantse signatuur, op de mat viel. Met een primeur: de eerste Flakkeese coming out zwart op wit plus foto. Uitverkorene was Arjan Kamp (20) die openhartig vertelde over zijn vriend Menno Smit (19) uit Eerbeek. Zijn christelijke opvoeding had hem belemmerd uit de kast te komen, zei Kamp, maar gelukkig had hij van de kerk geen negatief commentaar gekregen. Maar: "Er wordt niet over gepraat, dat is wel eens frustrerend."

Na het interview brak een storm van protest los: praktiserende homo's en dát in onze reformatorische krant! De hoofdredactie bood ten einde raad de lezers excuses aan. Dominees van het eiland juichten in de Provinciale Zeeuwse Courant de spijtbetuiging toe. 'De wereld zit vol zonden, zeker op seksueel gebied, maar daar kunnen we tegen vechten', meende een dominee uit Middelharnis.

Hoe is het om homo te zijn op een eiland waar de SGP veruit de grootste partij is? "Tja", zegt Margaret de Geus (31), "toen ik net was gaan samenwonen met mijn eerste vriendin draaiden mensen hun hoofd om als ze ons zagen. Of ze keken nieuwsgierig bij ons naar binnen." Lachend: "Maar daar was de lol snel vanaf. Bloemetje voor het raam, hondje in de mand. Net zo burgerlijk als bij iedereen."

Margaret de Geus, woonachtig in Nieuwe-Tonge, is de enige homoseksueel die Trouw voor dit verhaal te spreken krijgt. Een uitgebreide zoektocht via de Stichting Gay op Flakkee en christelijke homo-organisaties leverde geen resultaat op. Arjan Kamp doet er sinds de mediastorm van vorig jaar het zwijgen toe. Een andere jonge homo laat weten 'het eiland niet in een kwaad daglicht te willen stellen', en een derde, die ook liever niet met zijn naam in de krant wil, vreest een belangenconflict met zijn werk. Het taboe is groot, evenals de 'homovlucht' naar Rotterdam.

Wat zullen de buren zeggen?

"Het is de cultuur hier die homo's in de kast houdt", weet De Geus. "Niet alleen het christelijke, ook de beslotenheid van het eiland. Wat zullen de buren ervan zeggen: Tjoe, jae, hei je 't al gehoord?" Zelf liep ze jarenlang met haar geheim rond voor ze ermee naar buiten kwam. "Ik ben christelijk-gereformeerd opgevoed. Niet dat die kerk homo's openlijk veroordeelde, maar diep van binnen wist je: het hoort gewoon niet."

Op haar eenentwintigse, toen ze voor het eerst verliefd werd op een vrouw, vertelde Margaret de Geus het aan haar oudste zus. "Die zei: 'Nou, niet echt een verrassing.' Ja, ik was een wildebras vroeger. Speelde niet met barbies zoals mijn vier zussen, maar trok de koppen van die barbies eraf. Maar goed, mijn zus was vol begrip. Toch zei ze: 'Het zal een strijd worden.' Ik maakte daaruit op: je zal alleen moeten blijven."

Wakker liggen

"Voor mijn vader - mijn moeder leeft sinds mijn dertiende niet meer - was het heel moeilijk. Zijn reactie was: 'Je blijft mijn dochter, maar als je een vriendin krijgt, kan ik je niet meer zien. Ik lig er nachten van wakker.' Ik antwoordde: Ja pa, maar ík lig er al járen van wakker."

Inmiddels heeft Margaret, werkzaam in de gehandicaptenzorg, al weer jaren goed contact met haar vader. "Hij was te hard geweest, vond hij ook zelf. Met mijn vriendin Bianca ben ik van harte welkom. En ook bij mijn broers en zussen. De meeste van mijn familieleden vinden een lesbische verhouding nog steeds iets wat God niet bedoeld kan hebben, maar ze respecteren onze keuze. Bianca hoort er gewoon bij."

Met de kerk heeft Margaret geen contact meer. "Ik ben nog even evangelisch geweest, heb me er zelfs laten dopen, maar toen ik uit de muziekband moest omdat ik een vriendin had, was ik klaar met de kerk. Voorgoed."

Volgens Jacqueline Lokker (57), voorzitter van de Stichting Gay op Flakkee, komen alle vormen van afwijzing en aanvaarding op het Zuid-Hollandse eiland voor. Van warme omhelzing tot 'ik wil je nooit meer zien' en iets er tussenin: laten we het grootmoeder maar niet vertellen.

Zelf heteroseksueel zet Lokker zich voor de stichting in omdat ze het de hoogste tijd vindt dat seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar wordt op het eiland, zeker sinds het incident met Eilanden-Nieuws. Er zit ook een persoonlijk verhaal achter. "Mijn zoon is homo, en ook hij heeft dat jarenlang verborgen gehouden, terwijl hij niet kerkelijk is opgevoed. Hij voelde zich geremd op school, vertelde hij ons, en heeft zich pas tijdens zijn studie in Nijmegen geout. Maar ook daar kan hij niet hand in hand met zijn vriend over straat. Hoe erg moet het hier dan wel niet zijn, vroeg ik me af."

Wel, dat kreeg ze te horen. "Mannen die voortdurend op hun hoede zijn: niet met de benen over elkaar, niet met de handen wapperen, hoe gooi ik die bal, pas op: niet te nichterig lachen. Veel homo's gedragen zich anders dan ze zijn, met maar één doel: onder de radar blijven."

Met 'fluwelen handschoenen' probeert de stichting het zwijgen te doorbreken. "We praten met twee van de drie middelbare scholen alhier. Met de kerken nog niet. Wel hebben we een congres gehad waar dominees en ouderlingen aanwezig waren. Een ouderling van de hersteld hervormde kerk zei na afloop: 'We kunnen onze ogen niet langer sluiten voor homoseksualiteit, en zullen er onze weg in moeten vinden.' Dat vind ik vooruitgang."

Wel vaker merkt de geboren Flakkeese dat er langzaam iets verandert op het eiland. "Toen we onze stichting in 2013 oprichtten, was de SGP de eerste die reageerde. Ja, tot mijn grote verrassing. In onze achterban zitten ook homo's, legde de SGP-fractievoorzitter uit. Ik heb zijn 06-nummer en mag hem bellen als we worden tegengewerkt."

Respect voor elkaar

En nu dus zaterdag voor het eerst een homofeest: Go Pink. "Geen gay parade, hoor", benadrukt Lokker. "Hoe leuk ik persoonlijk zo'n parade ook vind, zoiets past hier niet. Het is te publiek, je kan er niet omheen. Nee, we doen het bij een jongerencentrum in Middelharnis. En ja, er is een optreden van dragqueens, maar wie dat niet wil zien, blijft gewoon thuis. Dat is wat onze stichting wil bereiken: vrijheid voor iedereen op het eiland, met respect voor elkaars normen en waarden."

Homo in de bijbelgordel is kind van God, maar liever geen seks

In orthodox-protestantse kerken in de bijbelgordel, de strook met behoudende protestanten schuin over Nederland waartoe ook Goeree-Overflakkee behoort, zit enige beweging in het denken over homoseksualiteit, ziet Wielie Elhorst. Hij is namens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) aangesteld als predikant speciaal voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. "Men vindt dat het onderwerp niet langer onbesproken kan blijven. Dat is mede te danken aan het publieke debat en aan zelforganisaties in orthodoxe kring zoals holyfemales.nl." Elhorst wijst onder meer op publicaties van de HGJB (jeugdbeweging binnen de behoudende flank van de PKN) en rapporten van de christelijke gereformeerde- en Nederlands-gereformeerde kerken. Maar al dat gepraat betekent niet dat er binnen de rechterflank van het protestantisme per se meer acceptatie komt van christelijke homo's. Elhorst: "Bij de christelijke gereformeerden mogen praktiserende homo's bijvoorbeeld nog steeds niet aan het Heilig Avondmaal. Het denken binnen de orthodoxie is grosso modo: homo's zijn kinderen van God, en mogen vriendschappen aangaan, maar liever geen seks. De homo wordt toch nog altijd bezien vanuit gebrokenheid, al gelooft men niet meer dat de seksuele oriëntatie is te veranderen. Behalve bij de evangelischen, daar gelooft men dat wel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden