GAY GAMES

Oh, wat is Amsterdam blij met de Gay Games in 1998. Het kost een lieve cent (12,5 miljoen, waarvan de gemeente er één bijdraagt) maar dat geld komt dubbel en dwars terug als de 200 000 toeristen, 12 000 sporters en 3 000 kunstartiesten maar lekker veel uitgeven in de homohotels, homocoffeeshops, homorestaurants, homomusea, homodierentuin en homorondvaartboot. Want dat die er komen, is wel zeker.

ANITA LOWENHARDT

En Amsterdam kan weer eens laten zien hoe gastvrij, tolerant en 'anti-discriminatie' de stad wel is. Toch? Nee dus, want in dat geval had Amsterdam de Gay Games met alle kracht moeten weigeren. Want iets discriminerenders dan de Gay Games is nauwelijks te bedenken.

Ga maar na. Ik ben al zo oud, dat ik nog weet dat pianiste Pia Beck er als eerste in Nederland voor uitkwam, dat ze lesbisch was. In een paginagroot interview in Het Parool. Het was, eind jaren vijftig, het gesprek van de dag en een grote opsteker voor de beginnende homo-emancipatiebeweging.

Sindsdien is het COC vooral doende geweest te bereiken dat homoseksuele mannen en vrouwen als ménsen geaccepteerd werden. En met succes. Of vraagt u zich bij elke man of vrouw die u tegenkomt, of bij elke min of meer beroemde Nederlander af, of die soms homo of lesbo is? Nou dan!

Dat hoeft ook niet, want dat doen de Gay Games nu voor u. Van elke sportman of sportvrouw van wie u nooit had willen weten, of die het met mannen of met vrouwen doet, krijgt u het straks breed uitgemeten. Oh, die ook . . ? Nooit geweten . . . smiespel, gniffel.

Nee, dat begrijp ik verkeerd. Het is zo lekker om 'onder elkaar te sporten en te zijn' en homoseksuelen worden elders in de wereld (buiten Amsterdam, bedoelen ze) nauwelijks geaccepteerd. Ja, daar zullen de Gay Games veel aan veranderen. De Gay Games waarschuwen christen-, moslim- en andere fundamentalisten en extremisten overal ter wereld voor de laatste maal: u mag geen homo's discrimineren!

En natuurlijk discrimineren de Gay Games zelf niet, want hetero's mogen ook meesporten. Ze discrimineren alleen zichzelf. Terug bij af. De klok veertig jaar teruggezet met de 'outing' van Pia Beck. 'Weet je het al, die is ook zó'. 'Nee, dat meen je niet'. 'Ja echt, want die doet mee aan de Gay Games . . .'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden