Gay Games in Sydney: meer waar voor minder geld

AMSTERDAM - De Gay Games in Amsterdam zijn nog in volle gang, maar de volgende organisator loopt zich al warm. In de nok van het Muziektheater deed Sydney gisternamiddag de eerste poging om de Noord-Amerikanen en Europeanen ervan te overtuigen dat Australië toch niet zo 'down' en 'under' is.

Speciaal voor al die twijfelaars had pr-vrouw Gillian de laatste vliegtarieven en tijdschema's van Sydney en Amsterdam opgevraagd. Ergo conclusio: “Voor maar 95 dollar extra kun je vanuit Los Angeles eerder in Sydney zijn.”

De intussen gebruikelijke videofilm moest bij de verzamelde pers de rest doen: mooie natuurplaatjes van bergkammen en koraalriffen, lachende homo's en lesbo's uit alle windstreken, en natuurlijk de vermaarde havenbrug van Sydney. Maar de lachende Sydney-ploeg op het podium viel even stil toen een toehoorder vroeg of de homo-gemeenschap in Sydney nog altijd zo onzichtbaar is als bij zijn bezoek vijf jaar geleden.

Volgens Gillian is daar de laatste jaren echter danig verandering in gekomen. 'Mardi Gras', de jaarlijkse gay-parade in de straten van de havenstad, is dit jaar uitgegroeid tot hét topevenement in Australië. Het culturele en sportieve evenement in de maand februari bracht 120 miljoen in het laatje van de stad. Daarmee is het uitgegroeid tot een van de grootste gay-evenementen ter wereld. Volgens Kate Kenwood van het Australische Verkeersbureau beschikt Sydmey over volop eigen homo-voorzieningen, van boetieks tot kroegen.

Ondanks de publiciteitscampagne waarmee de stad de komende jaren homo's en lesbo's uit de hele wereld gaat benaderen, verwacht de organisatie aanzienlijk minder sporters en supporters dan deze week in Amsterdam. Sportcoördinator Stuart Borrie noemde Mardi Gras het bewijs dat de homo-gemeenschap in Sydney de organisatie Gay Games aan kan. Hij denkt dat elfduizend mensen zullen deelnemen aan de dertig sportnummers; drieduizend toeristen voor de culturele evenementen komen en 25 000 supporters zullen meereizen. In Amsterdam zijn deze week naar schatting veertienduizend sporters en 100 à 200 000 toeristen aanwezig.

Borrie vermeldde wel dat Sydney haar verwachtingen naar beneden heeft geschroefd na het bekend worden van de grote tekorten bij de Amsterdamse Gay Games. Donderdag opperde Sydney's locoburgemeester Henry Tsang al tegenover zijn Amsterdamse collega Schelto Patijn dat de te optimistische verwachtingen de oorzaak zijn van het miljoenentekort.

Met een flinke delegatie van vijftig mensen heeft Sydney deze week achter de schermen mogen kijken. Zonder het met zoveel woorden te zeggen, klonk het gisteren in de hele perspresentatie door: Sydney denkt het beter te gaan doen dan Amsterdam. Het culturele programma wordt groter, dure touroperators die een slaatje willen slaan uit het gay-toerisme zullen volgende keer op afstand worden gehouden, vliegmaatschappij Quantas zal worden benaderd voor een goedkoop vliegarrangement, en de organisatie wil met de hulp van sponsors veel onderdrukte homo's en lesbo's naar haar Spelen halen. En zekerheidshalve herhaalde Borrie het nog maar eens: “Ja, we zijn een tolerante stad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden