Gastvrijheid troef in groezelig Manchester

MANCHESTER - De Sir Matt Busby Way, vernoemd naar de legendarische oud-coach van Manchester United en de toegangsweg naar Old Trafford, is deze zondag van de Duitsers en de Bobby's.

Van de 'Red Army', de aanhang van de Engelse landskampioen en bekerwinnaar, is vrijwel geen spoor te bekennen. In The Chip Shop, op de hoek van de Sir Matt Busby Way, worden ondanks die afwezigheid goede zaken gedaan. Veel bier, in blik of in flessen, goedkope hamburgers en inderdaad patat. En bovenal het 'Deutschland, Deutschland'.

Er heerst een bijna feestelijke stemming in de groezelige straten rond Old Trafford. Dat is verrassend, want afgaande op de berichten van afgelopen weken, zou Manchester, net als Londen, Sheffield en al die andere steden die in het teken staan van Euro 96 op een militaire basis moeten lijken. Manchester is dat in de verste verte niet, de stad met zijn verpauperde woonwijken en smerige industrieterreinen is één en al gastvrijheid.

Voor Duitsland-Tsjechië heeft de politieleiding onmiskenbaar veel agenten de straat opgestuurd. Hoeveel het er zijn, wil Barbara Holland, de woordvoerster van het korps, uit louter strategische overwegingen niet zeggen. Maar een ander deel van die stategie wil zij wel kwijt. “Ons doel is fans uit andere landen te helpen, te adviseren en het hun zo aangenaam mogelijk te maken. Wij weten hoe we met supporters, ook degenen die het willen verpesten, om moeten gaan.”

Het EK is voor de Britten meer dan het organiseren van een sportevenement. Het imago van heel Engeland staat op het spel, waar hooligans in het verleden het land een inktzwarte reputatie bezorgden. Maar de Engelsen hebben van de doden geleerd. De polite kan er best op los meppen, maar weet dat andere middelen doeltreffender zijn. Het scheppen van een ontspannen sfeer past daarin, al blijft het gevaar van een nieuwe calamiteit voelbaar aanwezig.

Op het plein voor Old Trafford wanen de zwarthandelaren zich in een mekka. Toegangsbewijzen van 125 gulden gaan grif voor drie à vierhonderd gulden van de hand. Vaderlandslievende Duitsers pakken hun dikke portefeuille en waar de loketten ondanks een lang niet uitverkocht stadion deze zondag gesloten blijven, grommen zij niet eens over de woekerprijzen. Geen agent die zich drukmaakt over deze zwarthandel, die op het oog toch nare gevolgen kan hebben. Tsjechen en Duitsers zouden zo immers samen op één tribune kunnen komen en wat dat betekent heeft ruim tien jaar geleden Heizel geleerd.

Maar de politie weet wat zij doet, zegt Barabara Holland. En wie haar niet gelooft, hoeft alleen maar de gangen van dié Duitsers na te gaan die op een 'verkeerd' vak terecht dreigen te komen. Zij worden met een vriendelijk praatje naar de vakken van hun landgenoten, hun 'vrienden', geloodst. Geen wanklank, want hoe zou je ook kunnen opboksen tegen zoveel charme, begrip en vastberadenheid? Zelfs de fans van Schalke '04, St. Pauli en Hansa Rostock, herkenbaar aan hun kaalgeschoren koppen, drankzucht en tatouages, leggen zich bij deze politionele suprematie neer.

De maatregelen vergen veel discipline. In het centrum van Manchester zijn sommige pubs een volle week uitsluitend voor de Duitse schare van ruim 16 000 man bestemd. Geen Brit die hier zijn Guinness kan kopen. Hij heeft er trouwens geen enkele behoefte aan, want zelfs de prijslijsten zijn voor deze gelegenheid in het Duits. En wat moeten Engelsen met de 'Bratwurst', ook al is de inhoud er van, zoals uitdrukkelijk in het Duits wordt vermeld, niet van Britse koeien.

De Red Army van Manchester United kan erom lachen. Mike, trots op zijn shirt met daarop 'King' Eric Cantona, zegt zich weliswaar te schamen voor de Duitse invasie, feit is dat Euro 96 Old Trafford met name reclame voor zijn club betekent. “Zoveel Duitsers, en straks Italianen in míjn stadion, dat is natuurlijk goed voor Manchester. Maar ze moeten wel overal vanaf blijven, anders neem ik mijn maatregelen”. Waaruit die bestaan? “Gewoon met een paar van mijn vrienden die lui in elkaar trappen. Want Trafford is toch alleen van de Reds”.

De Duitsers verlaten het stadion na de afgetekende 2-0 winst in jubelstemming. In een mum van tijd is de United Chip Shop weer afgeladen en kan het bier nog nauwelijks aangedragen worden. Want, anders dan bijvoorbeeld het WK van zes jaar geleden in Italië, heeft de politie geen moment overwogen om de Engelse steden droog te leggen. Tot vreugde van niet alleen de buitenlandse gasten, maar ook voor de fans van pakweg Manchester United.

Barbara Holland: “We willen elke vorm van irritatie voorkomen en dat is ons rond deze eerste wedstrijd uitstekend gelukt. Daar tegenover staat dat de mensen wel naar ons moeten luisteren. Iedere vorm van ongehoorzaamheid wordt meteen de kop ingedrukt. Of die bijna vriendschappelijke stemming voor ons een verrassing is? Nou nee, hier hebben we maandenlang naar toe gewerkt”.

Eén man, een 34-jarige voetballiefhebber uit Liverpool, heeft het niet begrepen. In de metro heeft hij, op weg naar Duitsland Tsechië amok gemaakt. Een uur na zijn aanhouding meldt Barbara Holland bijna triomfantelijk dat de politie en justitie de zaak van deze ene arrestant al rond hebben. “Op 9 juli moet hij zich voor de rechter verantwoorden. Zo regelen we dat al jaren met hooligans die niets van het verleden hebben geleerd.”

De straatventer die gespecialiseerd is is shirtjes met het opschrift No Hooligism, laat trots zijn pakketje ponden zien. “Maar dit is Manchester hoor”, lacht hij. “Een goede stad. Dat kun je straks niet meer zeggen van Londen en Nottingham, those fools.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden