Reportage

Gastvrijheid onder druk: massa's Rohingya vluchten naar overbevolkt en arm Bangladesh

Rohingya reiken naar de voedselpakketten die door Bengalen worden uitgedeeld. Het is de enige hulp die ze ontvangen. Beeld EPA
Rohingya reiken naar de voedselpakketten die door Bengalen worden uitgedeeld. Het is de enige hulp die ze ontvangen.Beeld EPA

De toestroom van Rohingya drukt zwaar op de bevolking van Cox's Bazar in Bangladesh. De gastvrijheid staat onder druk.

Ate Hoekstra

Vanuit zijn apotheek kijkt Foysal Uddin uit op een pad dat langs groene rijstvelden naar de oevers van de Naf-rivier voert, het water dat Bangladesh van Burma scheidt. In de afgelopen weken zag de apotheker tienduizenden Rohingya-moslims het pad aflopen, vaak uitgeput en hongerig, soms meer dood dan levend. Uddin schudt zijn hoofd. "Ik woon hier al mijn leven, maar niet eerder zag ik zo'n massa mensen binnenstromen. En er komen er nog steeds meer bij."

Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen drie weken bijna 400.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht om weg te komen van het brute geweld in de Burmese deelstaat Rakhine. In grensdistrict Cox's Bazar, een heuvelig kustgebied met ruim 2 miljoen inwoners, proberen lokale inwoners gastvrij te zijn. Maar de impact van de massavlucht begint zwaar te wegen op het dagelijks leven. En er zijn grote zorgen voor de toekomst.

In de apotheek van Uddin staan de kasten vol met doosjes medicijnen. De apotheker zelf zit achter een bureau waarop visitekaartjes van dokters en medicijnverkopers liggen. Trots is hij op de beslissing van zijn overheid om de grenzen voor de Rohingya open te gooien. Maar hij maakt zich ook zorgen. "Wij Bengalen zijn een gastvrij volk, maar ons land is overbevolkt en arm", vertelt hij. "Als de Rohingya hier blijven, gaat dat problemen geven. Dan komt er vast meer criminaliteit. En ze zullen onze banen afpakken. Zij hebben nu niks en zijn bereid om voor minder geld te werken dan wij."

Vlucht naar Bangladesh is niet nieuw

De zorgen van Uddin worden in Cox's Bazar breed gedeeld. Veel Bengalen vinden het juist dat hun land de Rohingya een veilige schuilplaats biedt, maar hoe moet het als die honderdduizenden vluchtelingen hier straks een maand of langer zijn, vragen zij zich af. Bangladesh is al één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. In een basisschool vertelt Lerares Jamila Akter tussen de lessen door dat ze de impact nu al voelt. "Met al die vluchtelingen neemt de behoefte aan voedsel toe. De prijzen zijn enorm gestegen."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Jamila Akter Beeld Ate hoekstra
Jamila AkterBeeld Ate hoekstra

Dat de Rohingya, een islamitische minderheid, naar Bangladesh vluchten is niet nieuw. De eerste vluchtelingen arriveerden al in de jaren zeventig. Vóór de exodus van de afgelopen weken losbarstte, huisvestte Bangladesh al zo'n 400.000 Rohingya. Velen zijn niet geregistreerd. Ze werken als boer of visser, of laden schepen uit in de haven.

Op een uur rijden van Cox's Bazar, langs de kust van de Golf van Bengalen, halen vissers de vangst van de dag binnen. Manden vol zilverkleurige vissen worden van boten gedragen. Jahangir Alam verkoopt er gefrituurde snacks. Ook hij groeide als Rohingya op in Rakhine. Vijftien jaar geleden kwam hij naar Bangladesh voor een beter leven. "Ik heb me hier nooit officieel geregistreerd, maar omdat er destijds niet zoveel Rohingya naar Bangladesh kwamen was dat geen probleem", zegt hij. "Ik heb de taal geleerd en me gemengd met de lokale bevolking."

Lokale initiatieven

In de afgelopen weken zag Alam duizenden landgenoten arriveren. Het beeld van verzwakte mensen die uit boten klommen raakte hem diep. "Ze zagen eruit alsof ze ieder moment konden overlijden." De vluchtelingencrisis laat ook veel Bengalen niet onberoerd. Een groot deel van de hulp die de kampen momenteel bereikt, komt van lokale initiatieven. Vanuit tuk-tuks, auto's en vrachtwagens delen Bengalen kleding en eten uit. Chaotische taferelen, maar voor veel Rohingya is het de enige hulp die ze ontvangen.

Bij een moskee deelt zakenman Fazul Kader met vrienden voedselpakketten uit: tien kilo zware zakken vol rijst, aardappels, groenten, biscuits en kookolie. Er wordt geduwd en geschreeuwd. "We hebben geld ingezameld in onze gemeenschap", vertelt Kader tussen het uitdelen door. "Deze mensen zijn onze moslimbroeders. We hebben geen andere keuze dan hen te helpen."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Jahangir Alam Beeld Ate hoekstra
Jahangir AlamBeeld Ate hoekstra

De vluchtelingenstroom dwingt de Bengaalse regering tot het zoeken van oplossingen. Eerder al had Bangladesh het plan om de Rohingya naar Bhasan Char te deporteren, een ruig en onbewoond Bengaals eiland dat geregeld onder water loopt. Deze week vroeg Dhaka de internationale gemeenschap te helpen bij het plan. Rohingya-leiders kraakten het voorstel af. Een afgevaardigde van de VN noemde het 'zeer complex en controversieel'. In Cox's Bazar vindt de lokale bevolking het geen slecht idee. "Ik denk dat we dat moeten doen", zegt apotheker Foysal Uddin.

Zijn buurman, Abdul Armin, sluit zich bij hem aan. "Op dat eiland kan de overheid de situatie makkelijk controleren. Doe je niets, dan worden de Rohingya een bedreiging. Dan pakken ze onze banen af en hebben we hier straks meer Rohingya dan Bengalen."

Lees ook: Aan de grens met Bangladesh is er steun voor de rebellen in Burma: Wij moeten wel terugvechten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden