'Gastvrijheid neemt binnen Benedictijnse abdij een belangrijke plaats in'

Gerard Mathijsen is abt in de Benedictijnse Abdij van Egmond.

"De foto is gemaakt in de kerk van de Sint Adelbert Abdij in Egmond, voor het altaar waar wij monniken dagelijks de eucharistie vieren. Onder het altaar worden de relieken bewaard, het gebeente van de Heilige Adelbert, die volgens de overlevering een van de gezellen was van de Heilige Willibrordus. Terwijl Willibrord een rondtrekkende predikant was, verbleef de diaken Adelbert bij voorkeur in de omgeving van Egmond. Na zijn dood, rond 740, bouwde de bevolking een kerkje boven zijn graf aan de rand van de duinen. Toen in 1954 de huidige abdijkerk werd gebouwd, kregen de relieken een ereplaats onder het altaar, een beeldhouwwerk van de Utrechtse kunstenaar René van Seumeren. Hij laat de altaartafel dragen door vier geknielde monniken die vier Benedictijnse geloften uitbeelden: bezitloosheid, gehoorzaamheid, ongehuwde staat en stabiliteit.

De foto toont hoe ik het Evangelieboek plechtig naar een lessenaar draag. Mijn liturgisch gewaad is een witte albe, een stola en een kazuifel in de kleur van de dag; de foto is gemaakt op 4 mei, de gedachtenis van de Heilige Athanasius.

Wij wonen met veertien monniken in de abdij. We bidden niet alleen voor de wereld waarin wij mogen leven, we waarderen het ook als mensen deelnemen aan ons gebed. Gastvrijheid neemt binnen een Benedictijnse abdij een belangrijke plaats in. Het is ook mogelijk enkele dagen als gast in de abdij te verblijven, en zoveel mogelijk deel te nemen aan het leven van de monniken - in stilte, meditatie en eventueel arbeid."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing opent 15 december als expositie in de Rotterdamse Kunsthal en is vanaf 17 februari 2012 te zien in het Exposorium Vrije Universiteit Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden