Gastouderbureaus alsnog bij gemeente ingeschreven

(Novum) - Het grootste gastouderbureau van Nederland, ViaViela, laat zijn 87 nog niet geregistreerde bureaus alsnog inschrijven bij de gemeenten. Momenteel blijven controles van de plaatselijke GGD's nog achterwege. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt een bericht hierover in het vakblad Binnenlands Bestuur.

De werkwijze van ViaViela is in strijd met de Wet kinderopvang omdat de bureaus niet door plaatselijke GGD's worden gecontroleerd. De VNG zegt de kwestie te hebben besproken met het ministerie van Onderwijs. "De franchisenemers van ViaViela zijn alsnog aangemerkt als zelfstandig ondernemers, omdat zij ook contracten met gastouders sluiten. Dat betekent dat ze zich toch in de verschillende gemeenten moeten laten inschrijven", laat een woordvoerder weten. "Wij gaan ervan uit dat dat op korte termijn gebeurt."

Gastouderbureaus bemiddelen in informele, kleinschalige kinderopvang door bijvoorbeeld buren of familieleden. De bureaus brengen vraag en aanbod bij elkaar en regelen de financiën en administratie. Ouders die gebruikmaken van een gastouderbureau komen in aanmerking voor een kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

De verschillende vestigingen van de gastouderbureaus worden volgens de VNG wél gecontroleerd door de GGD. "Bij de hoofdvestiging in Laarbeek staan alle andere vestigingen geregistreerd. De GGD Brabant is verantwoordelijk voor de controles bij alle ViaViela-bureaus. In 2005, toen ViaViela begon, was dat goed te doen; nu is dat bijna niet meer haalbaar door de vele vestigingen."

Marcel Verkuijlen, directeur van ViaViela, laat maandag weten dat het bureau voornemens is alle vestigingen bij de gemeenten in te laten schrijven. "Door een verandering van de interpretatie van onze franchisenemers, gaan we al onze bureaus lokaal inschrijven. Dat is geen probleem." Verkuijlen vindt het wel 'zonde' dat alle bureas nu lokaal gecontroleerd gaan worden. "De GGD Brabant heeft al onze vestigingen vanuit een centraal punt altijd goed kunnen controleren."

Volgens GGD Nederland is het de verantwoordelijkheid van de gemeenten om alle gastouderbureaus 'op de lijst' te krijgen. "Wij kunnen naar aanleiding van de geregistreerde bureaus controles uitvoeren", laat een woordvoerder weten.

De toeslag die de naar schatting twintigduizend gezinnen krijgen die van ViaViela gebruikmaken, is volgens de NVG nooit in gevaar geweest. "De bureaus staan allemaal geregistreerd in Laarbeek en dat is voor de Belastingdienst voldoende." Alleen omdat de franchisenemers nu toch als zelfstandig ondernemers zijn aangemerkt, is een inschrijving in de verschillende gemeenten noodzakelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden