reportage

Gastons miljoenen brachten Vrouwenpolder zijn buurtbus

Paul Corbijn, eigenaar van de Plus in Vrouwenpolder, won vier jaar geleden met vier loten. Hij heeft er onder andere een bus voor aangeschaft waarmee hij bejaarden ophaalt zodat zij nog een boodschapje kunnen doen in zijn Plus. Beeld arie kievit
Paul Corbijn, eigenaar van de Plus in Vrouwenpolder, won vier jaar geleden met vier loten. Hij heeft er onder andere een bus voor aangeschaft waarmee hij bejaarden ophaalt zodat zij nog een boodschapje kunnen doen in zijn Plus.Beeld arie kievit

Wat staat het Friese Eastermar te wachten nu daar de Postcodekanjer is gevallen? Vandaag is daar een groot feest en horen de overige prijswinnaars hoeveel geld zij hebben gewonnen. Veel verschil maakt het niet, ontdekten de inwoners van het Zeeuwse Vrouwenpolder drie jaar geleden.

Vrouwenpolder is sinds 1 januari 2014 niet meer alleen dat toeristendorp, maar ook het dorp van de postcodemiljoenen. Net als Eastermar nu. Maar eigenlijk is er weinig veranderd nadat Gaston Starreveld kwam binnenvallen.

Jan Geertse is vermoedelijk de grootste winnaar onder de niet-winnaars. Net als alle branchegenoten had de vierde generatie die aan het roer staat bij Bouwbedrijf Geertse het moeilijk tijdens de crisis. Totdat opeens Gaston en zijn gevolg bijna 43 miljoen euro kwamen brengen naar het 1100 zielen tellende dorp op Walcheren. Daarvan was welgeteld nul euro bestemd voor Geertse, maar hij wist meteen: het is voorbij met de slechte tijden.

Nieuwe strandtent

Vier jaar later schat hij dat de Postcodekanjer hem ‘zeven tot acht ton’ heeft gebracht. Een van de miljonairs verhuisde van de winnende Koningin Beatrixlaan naar een villa elders in het dorp, die alleen nog even moest worden gebouwd. Een horeca-ondernemer die ruim zes miljoen mocht bijschrijven, gaf opdracht om op het Noordzeestrand een nieuwe strandtent neer te zetten, en nadat deze door brand werd verwoest, deed hij dat nog een keer. Dat staat nog los van de vele verbouwingen waarvoor Geertse werd opgetrommeld. “Bij mij hield de crisis in januari 2014 op, bij andere bouwbedrijven pas anderhalf jaar later.”

Het werk werd hem gegund, zegt Geertse dankbaar. Typisch voor een kleine gemeenschap. “Verder is er ­eigenlijk niet zo veel veranderd hier. Je ziet veel meer zonnepanelen dan vier jaar geleden, daar hebben mensen wel in geïnvesteerd. En in nieuwe auto’s.”

Inwoners van het Friese Eastermar (1300 inwoners) die meespelen met de Postcodeloterij, horen vandaag welk deel van de 26,95 miljoen euro voor hen is; op Nieuwjaarsdag kregen twee deelnemers gezamenlijk al hetzelfde bedrag. In Vrouwenpolder kwam het winstbedrag neer op zo’n 80.000 euro per lot.

Gezondheid

Jan Geldof, geen deelnemer, die in de verlaten dorpskern van Vrouwenpolder zijn twee hondjes uitlaat, moet goed nadenken of er een verschil is tussen de periode vóór en na de Postcodekanjer. Uiteindelijk concludeert hij van niet. “De mensen hebben natuurlijk groot gelijk als ze nieuwe auto’s kopen. Maar ik weet ook dat de gezondheid van sommige winnaars te wensen overlaat. Dan is geld toch minder belangrijk.”

Monique Schoe kan daarover meepraten. “Ik ben de afgelopen jaren flink ziek geweest. Gelukkig gaat het nu goed, al sta ik nog steeds onder controle.” De moeder van drie dochters mag zich dankzij haar deelname aan de Postcodeloterij miljonair noemen, maar kan niet zeggen dat ze nu gelukkiger is dan daarvoor. “Wel iets onbezorgder, nu ik weet dat zij kunnen studeren. Verder klopt het wat iedereen zegt: je kunt met het geld geen gezondheid kopen en ook geen mensen terughalen.”

Tekst loopt door onder de foto

Een winnaar in Vrouwenpolder heeft een villa laten bouwen. Beeld arie kievit
Een winnaar in Vrouwenpolder heeft een villa laten bouwen.Beeld arie kievit

Het mooiste dat het geld Vrouwenpolder heeft gebracht, is misschien wel een eenvoudig busje. ­Supermarkteigenaar Paul Corbijn ­besloot een deel van zijn half miljoen (zes loten) te investeren in een vervoermiddel waarmee hij ouderen uit omliggende dorpen, waar weinig voorzieningen zijn, naar zijn winkel kan halen. Het is een groot succes. “We hadden al een bezorgservice. Maar erop uitgaan is voor die mensen veel leuker dan boodschappen thuis krijgen. Ik rijd meestal zelf. Als er zes of zeven ouderen achterin zitten, is het altijd gezellig. Ze gaan nu ook bij elkaar op de koffie.”

Busje

Andere organisaties mogen het busje ook gebruiken. Soms gaat de voetbalclub ermee naar uitwedstrijden, dan weer kunnen demente senioren naar een museum worden ­gebracht. “Het busje is voor de gemeenschap. Het kan ook worden ingezet als iemand geen vervoer heeft naar het ziekenhuis.”

Vanavond organiseert de Postcodeloterij een groot feest in Eastermar, zoals de organisatie dat vier jaar geleden in Vrouwenpolder ook deed. Mevrouw Van de Vrande weet zeker dat ze de beelden zal bekijken. “Na vier jaar merk je er weinig meer van, maar destijds gaf het hier heel veel verbroedering. Of je nu wel of geen loten had, iedereen gunde elkaar de prijs. Zelf had ik de loterij twee jaar daarvoor opgezegd, maar ik kijk nog met veel plezier op die dag terug.

En om dat opnieuw te voelen, kijk ik sindsdien elk jaar naar de uitzending. Maar op lange termijn verandert er niet veel. Mensen blijven werken, je kunt niet opeens overal mee stoppen. Wij hebben hier nuchtere mensen, dat zal in Friesland niet anders zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden