Gaskraan tot zomer slagje terug

Coalitie zegt Groningen tegemoet te komen. Oppositie spreekt van verkiezingsspelletje.

Coalitiepartijen VVD en PvdA zeggen: de minister van economische zaken heeft goed naar de Groningers geluisterd en neemt nu adequate maatregelen. De oppositie roept met cynisme: Henk Kamp stelt een definitief besluit over de gaswinning uit tot na de Provinciale Statenverkiezingen. Of zoals SP-Kamerlid Eric Smaling het verwoordt: "Dit is geen oplossing voor Groningen, maar een politiek spelletje tussen twee regeringspartijen."

Wie er ook gelijk heeft, het kabinet heeft zichzelf in ieder geval lucht verschaft in deze hypergevoelige kwestie. Donderdag wacht een belangrijk Kamerdebat over de gaswinning. Niet alleen de oppositie, ook de PvdA drong de afgelopen weken aan op het dichter draaien van de gaskraan.

De Groningers zelf namen geen genoegen met het eerdere besluit van Kamp om de winning in 2015 'slechts' te beperken tot een kleine 40 miljard kubieke meter. De provincie stapte zelfs naar de Raad van State om dit aan te vechten.

Het kabinet kon niet anders dan tegemoetkomen aan de critici. Kamp maakte gisteren bekend dat de gaswinning tot 1 juli dit jaar beperkt blijft tot 16,5 miljard kubieke meter. In de tussentijd onderzoekt het Staatstoezicht op de Mijnen welk effect het dichter draaien van de kraan heeft op de aardbevingen en dus op de veiligheid van de noorderlingen.

In de zomer neemt Kamp een nieuw besluit: óf er wordt over dit jaar alsnog 39,4 miljard kubieke meter opgepompt, zoals al was afgesproken, óf het plafond wordt verlaagd naar 35 miljard. Dat is het 'niveau van leveringszekerheid', oftewel het minimum aan gas dat nodig is voor de Nederlandse huishoudens en de buitenlandse contracten.

Het kabinet erkent dat de eerder gemaakte afspraken met het bevingsgebied tekortschieten. Zo krijgt de stad Groningen nu 50 miljoen euro van het Rijk, bedoeld om gebouwen te versterken. Woningen in de provincie worden voortaan 'aardbevingsbestendig' gebouwd.

En het risicogebied, waarin mensen aanspraak kunnen maken op een fonds om de verkoopprijs van hun huis te verhogen met behulp van bij voorbeeld zonnepanelen, wordt uitgebreid met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. Er komt een speciale 'nationaal coördinator' die het gigantische project in goede banen moet leiden.

Er is het kabinet veel aan gelegen de rust in Groningen te herstellen. Het resterende gas in het veld bij Slochteren is van groot belang voor de Nederlandse energievoorziening. De VVD-minister laat onderzoeken of er in de toekomst meer gas uit het buitenland kan worden geïmporteerd om de Groninger bodem te kunnen ontzien. Het is onzeker of dat haalbaar is.

Kamp presenteerde zijn nieuws gisteren met de commissaris van de koning Max van den Berg en de burgemeesters van Groningen en Loppersum aan zijn zijde. Het moest de indruk van een breed gedragen akkoord wekken. Die conclusie is voorbarig. Van den Berg sprak over 'een belangrijke eerste stap'. Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum: "Om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen is meer nodig dan dit." Hij doelt, net als de commissaris van de koning, op een 'verdere betekenisvolle verlaging van de gaswinning'. De provincie is dan ook niet van plan de rechtszaak tegen Kamp in te trekken.

Voor het kabinet zijn dat zorgen voor later. Voorlopig lijkt de politieke rust even terug.

Vandaag 5

Verdeelde reacties in Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden