Gaskraan in Groningen 'verder dicht tot 30 kuub'

De aardbevingen in Groningen veroorzaken onder meer scheuren in muren, zoals hier bij een woning in Bedum, vorig jaar.Beeld ANP

Minister Henk Kamp van economische zaken beperkt de gasproductie uit het Groningenveld dit jaar tot 30 miljard kubieke meter. Kamp zal dat morgen in een brief aan de Tweede Kamer schrijven, melden bronnen op het Binnenhof vandaag aan het ANP.

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is, hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen. De gaswinning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.

Beving maximaal 4,5
Eerder op de dag lekte een vertrouwelijke studie van kennisinstituut TNO uit, waarin stond dat de zwaarste aardbeving waar Groningers de komende jaren rekening mee moeten houden, een maximale kracht kan krijgen van 4,5 op de schaal van Richter. De studie is in het bezit van Het Financieele Dagblad.

Eerder werd aangenomen dat de zwaarst mogelijke beving een kracht op 5 op de schaal van Richter zou kunnen hebben. In het TNO-rapport wordt die verwachting dus naar beneden bijgesteld. Toch is een beving van 4,5 nog steeds aanzienlijk zwaarder dan de zwaarste beving tot nu toe. Die was in augustus 2012 in Huizinge met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Het TNO-rapport is onderdeel van de tussentijdse evaluatie van de aardbevingsrisico's in opdracht van het ministerie van economische zaken. De uitkomsten daarvan bepalen mede hoeveel gas er gewonnen mag worden in Groningen in de tweede helft van dit jaar. Het kabinet moet voor komende vrijdag een definitief besluit nemen over de hoeveelheid gas die dit jaar mag worden opgepompt.

Productie lager
Volgens het Financieel Dagblad rekent vrijwel iedereen in de sector erop dat minister Kamp van economische zaken de productie van 39,4 miljard kubieke meter per jaar zal verlagen, de verwachting is tot 33 kuub. In het geval van een koude winter zou de mogelijkheid worden opengehouden om zo'n 2 miljard kubieke meter extra op te pompen.

TNO wilde vandaag niet reageren. "Dat doen we nooit bij een vertrouwelijk rapport", aldus een woordvoerder. Enkele oppositiepartijen in de Tweede Kamer zeiden vandaag dat de TNO-studie zo snel mogelijk naar de Kamer gestuurd moet worden om inzicht te krijgen in de onderzoekmethodes en conclusies.

Geen onzekerheid
Groningers mogen niet weer onnodig in onzekerheid worden gehouden, zei Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Zij vraagt zich ook af of het advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk zoveel mogelijk te verminderen nu nog blijft staan.

Voor de Groninger Bodem Beweging GBB, de belangenorganisatie voor Groningers die schade ondervinden van de gevolgen van de gaswinning, geeft het jongste cijfer van TNO weinig reden tot juichen.

'Catastrofe'
"Een aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter is nog steeds een enorme aardbeving. Een beving met deze kracht zal een catastrofe zijn", zegt een GBB-woordvoerder. "Er zullen huizen instorten. Een beving van 5 op de schaal van Richter is nog erger, maar er is geen sprake van dat een beving van 4,5 meevalt."

Volgens de beweging zijn deze cijfers alleen maar positief voor het ministerie van economische zaken. "De economische belangen zijn groot. De gaswinning gaat door. De huizen moeten bouwkundig worden versterkt. Dit zal bij een cijfers van 4,5 in plaats van 5 minder miljarden gaan kosten. We zetten vraagtekens bij de kracht van 4,5, maar dat deden we ook bij het cijfer 5. We vragen ons af hoe objectief dit is."

Op verschillende plaatsen in Groningen moeten huizen gestut worden omdat ze aanzienlijke schade hebben opgelopen, zoals hier het dorpshuis in Leermens.Beeld ANP

Sneller
Milieudefensie juicht toe dat de gaskraan in Groningen weer een stukje verder dicht lijkt te gaan in de tweede helft van dit jaar, maar vindt dat het nog minder kan. Voor leveringszekerheid is 21 miljard kuub per jaar voldoende, vindt Milieudefensie.

"Om te garanderen dat Groningers veilig in hun huizen kunnen wonen - en om het klimaat te redden - moet de gaskraan zo snel mogelijk helemaal dicht. Nu terug naar 30 is een begin, maar het kan veel en veel sneller", aldus woordvoerder Ike Teuling.

Milieudefensie vindt dat er nog meer gedaan moet worden. "Het is natuurlijk van gekke dat aan de ene kant van Groningen de kraan nu een stukje dichter gaat en de NAM aan de andere kant gewoon nieuwe putten blijft boren, zoals in Saaksum en Blijham. Ook die boringen moeten stoppen'', vindt Teuling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden