Gas verraadt herkomst planeten

De ijsgiganten Uranus en Neptunus, nu ronddolend in uithoeken van het zonnestelsel, schurkten in vergane tijden mogelijk tegen de gasgiganten Jupiter en Saturnus aan. Dat moet wel, schrijven astronomen in Nature (9/12), want het gas en stof waaruit ze werden gevormd zijn in het Siberië van het zonnestelsel te bescheiden aanwezig. Zo konden ze nooit aan een massa van meer dan tien keer de aarde komen.

Onder redactie van Joep Engels

Computermodellen maken het aannemelijk dat Neptunus en Uranus meeaten van stof en gas uit de buurt van Jupiter en Saturnus waarna ze door de zwaartekracht van vooral Jupiter hun uithoek in zijn geslingerd. Een ander computermodel laat zien dat bij de vorming van zo'n knaap als Jupiter in een schijf van gas en stof de planeet in wording vrij snel materie in zijn buurt in klonters stuwt, waar weer andere planeten uit ontstaan.

Linkshandige arts nog steeds taboe

De medische wereld moet linkser worden. Waar scholen het al lang uit hun hoofd laten om linkshandigen te verplichten rechts te schrijven, duurt de 'rechtse' traditie in de medische wereld voort. Meet de pols met de rechterhand, meet de ader in de hals met je rechter. Denk erom dat je bij klinisch onderzoek de patiënt te bed altijd van rechts benadert.

Wat ademt de medische wereld een benauwde geest, schrijft een medicus in het British Medical journal (4/12). Hoevelen worden met problemen opgezadeld: in 1998 traden 11 807 nieuwe studenten aan, waarvan 8 tot 15 procent linkshandig is, dus 944 tot 1771. Moeten ze per se wennen aan iets waar sommigen nooit aan wennen? Laat ze gewoon links werken. Het maakt hooguit wat uit bij asymmetrische organen als hart, lever en milt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden