Gas en olie duurder door ontploffing en lek

Een boorplatform in de Noordzee, zo'n 100 mijl uit de kust bij Aberdeen.Beeld AFP

Een explosie en een lekkage in pijpleidingen in Oostenrijk en Schotland drijven de olie- en gasprijzen op.

De olie- en gasprijzen zijn gisteren verder gestegen nadat in Oostenrijk een ontploffing plaatsvond in een overslagstation voor aardgas en een pijpleiding voor het transport van olie en gas in Schotland werd afgesloten vanwege een lek. Door de ontploffing, waarbij een dode en 21 gewonden vielen, kon Italië geen gas uit Rusland importeren.

De explosie en de daarop volgende brand in Baumgarten, vlakbij de grens met Slowakije, vond gisterochtend plaats. Baumgarten is een gasknooppunt: er komt onder meer Russisch gas West-Europa binnen.

Volgens persbureau Bloomberg passeert zo'n tien procent van het gas dat Europa nodig heeft de Oostenrijkse gemeente. Duitsland, Italië en Slovenië horen tot de landen die via Baumgarten een deel van hun aardgas krijgen. Volgens de politie was er een 'technische oorzaak' voor de ontploffing. Hoe lang de reparatie van het station gaat duren, is nog niet bekend. Het Russische gasbedrijf Gazprom gaat proberen om Italië via een andere pijpleiding van aardgas te voorzien.

Pijpleiding

De olie- en gasmarkten waren al in beroering nadat vorige week bij een routine-controle een lek was ontdekt in een olie- en gaspijpleiding in Schotland. Toen het lek groter werd, besloot de eigenaar, het Brits-Zwitserse chemieconcern Ineos, de pijpleiding maandag af te sluiten. De reparatie, volgens Ineos is de scheur 15 centimeter groot, is eerder een kwestie van weken dan van dagen.

De pijpleiding, Forties Pipeline, is een belangrijke. Ze is in het begin van de jaren zeventig aangelegd om olie uit het eerste grote Britse offshore-olieveld, Forties, te transporteren naar het vasteland. Later werden andere velden in de Noordzee erop aangesloten. Inmiddels stroomt er olie en gas uit 85 velden door. 

De productie uit die velden ligt nu stil. Shell heeft twee productieplatforms gesloten. Volgens Ineos transporteerde de pijpleiding vorig jaar dagelijks zo'n 445.000 vaten olie. Dat staat gelijk aan 40 procent van de Britse olieproductie en zo'n half procent van de wereldproductie.

Lekkage met pikant tintje


De lekkage, die volgens Ineos niet tot milieuschade heeft geleid, zit in het onshore-deel van de leiding. Forties Pipeline komt ten noorden van Aberdeen aan land en buigt dan af naar het zuiden. Iets ten zuiden van Aberdeen zit het lek. Bij Edinburgh worden de olie en het gas van elkaar gescheiden. Een deel van de olie wordt verwerkt in een raffinaderij die Schotland en een deel van Noord-Engeland van benzine voorziet.

De lekkage heeft een pikant tintje. Ineos, dat in 1998 werd opgericht en vooral door overnames uitgroeide tot een van de grootste chemieconcerns ter wereld, is pas sinds 31 oktober de eigenaar. Ineos kocht de pijpleiding, plus een serie installaties die erop zijn aangesloten, voor 250 miljoen dollar van het olieconcern BP.

Mede door de lekkage zijn de prijzen voor 'Brent-olie' gestegen tot boven de 65 dollar per vat, het hoogste niveau in 2,5 jaar. 'Brent-olie' is vernoemd naar het Brent-veld, maar de Brent-prijs heeft betrekking op olie uit veel meer velden. Een deel daarvan is aangesloten op de Forties Pipeline. De gasprijzen stegen gisteren ook, vooral in Engeland waar het de laatste dagen nogal koud was. Daar bereikte de gasprijs het hoogste niveau sinds 2013.

Lees ook: Noorwegen wil af van 30 miljard aan olie- en gasaandelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden