Garanca's mezzo zweeft door de zaal

FREDERIKE BERNTSEN

Klassiek

Liederenrecital Elina Garanca & Roger Vignoles ****

Gelijk had ze, mezzosopraan Elina Garanca, dat ze blootsvoets de trap af huppelde voor de toegiften aan het eind van haar recital in de Grote Zaal. Zo vermoeiend, die hoge hakken, liet ze haar publiek weten. Dus vloeide 'Morgen' van Richard Strauss in optimale ontspanning over haar lippen en deelde ze, ongehinderd door enig schoeisel, haar roots met de luisteraars in een lied uit Letland.

Garanca was voor het eerst met een liederenrecital te gast in het Amsterdamse Concertgebouw. Eerder zong ze op het grote podium onder leiding van haar landgenoot Mariss Jansons. En hoewel de blondine meestal op de operabühne te vinden is, draagt ze het lied een warm hart toe.

'Mein Himmel du, darein ich schwebe' - een regel uit 'Widmung' van Schumann; de mezzo van Garanca zweefde ook, door de zaal, die voor ruim twee derde bezet was. Ze bleef bij zichzelf en probeerde niet uit alle macht de ruimte te vullen. En dat was maar goed ook, want daar waar tekst en muziek om meer volume vroegen, kwam de verstaanbaarheid in het gedrang en kaatste haar stem binnen de muren.

De kamermuzikale sfeer was de beste, dan hoorde je ieder woord en de betekenis ervan diep uit haar binnenste komen, zoals in Schumanns 'Du Ring an meinem Finger' uit 'Frauenliebe und -leben'. Telkens als Garanca het intiem hield, het lied omarmde, trok ze je naar zich toe en konden de oren zich wentelen in haar ronde, zachte, onopgesmukte mezzoklank, gedragen door het sublieme toucher van pianist Roger Vignoles. Een begeleider uit duizenden, deze Brit. Hoe hij gevoel tevoorschijn tovert uit de toetsen, zonder woorden, is bijzonder.

Bij Schumann paste een kobaltblauwe jurk, vond Garanca. Voor Strauss en Alban Berg was ze van outfit veranderd en droeg ze zilvergrijs; een koelere kleur, en zo kwamen Bergs 'Sieben frühe Lieder' ook over het voetlicht. Garanca volgde de dramatische golfbeweging nauwlettend, maar met hoogspanning in de stembanden. Pas bij Strauss keerde de rust weer en bracht het tweetal met 'Allerseelen' en 'Meinem Kinde' een echte ode aan het lied.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden