Gapende oorlogswond leidt tot geheime liefde

IN LOVE AND WAR Regie: Richard Attenborough. Met Sandra Bullock, Chris O'Donnell, Mackenzie Astin en Emilio Bonucci. In 50 bioscopen.

BELINDA VAN DE GRAAF

Kort nadat Hemingway in 1961 zelfmoord pleegde, werd de ware identiteit van het romanpersonage uit 'A farewell to arms' onthuld. Hemingways tragische heldin zou gemodelleerd zijn naar zijn eerste grote liefde, de Amerikaanse verpleegster Agnes von Kurowsky. Toen vervolgens Von Kurowsky in 1984 overleed en haar oorlogsdagboeken boven water kwamen, leek het ultieme bewijs voor de tragische liefdesgeschiedenis geleverd. Likkebaardend stortte men zich voor de verfilming van dit liefdesverhaal op de laatste bron getiteld 'Hemingway in love and war: the lost diary of Agnes von Kurowsky'.

Hemingway is vooralsnog 'Ernie', een 18-jarige, beginnende journalist uit Kansas City die zich tijdens W.O. I als vrijwilliger van het Amerikaanse Rode Kruis aan het Italiaanse front meldt. Ernie wordt gespeeld door Chris O'Donnell, een acteur die het onstuimige karakter van de jonge Hemingway heel goed weet te treffen. Hij is avontuurlijk, onbekommerd, geestig, charmant, adrem en wat al niet meer. Als onze held in het ziekenhuis wordt verpleegd, is het niemand minder dan Sandra Bullock die zich als de gedroomde verpleegster over zijn gapende oorlogswonde ontfermt. Hoewel het oorlogsgeweld om zich heen grijpt, ontwikkelt zich een stormachtige, geheime liefdesrelatie die later door Agnes verbroken zal worden.

Het is natuurlijk een buitengewoon romantische gedachte dat de liefdeskwelling van het eerste uur het grote schrijverschap heeft losgemaakt, evenals de veronderstelling dat Hemingway daardoor in een razernij ontsteekt waar hij niet meer van wordt verlost. In een romantisch liefdesverhaal zijn romantische gedachten echter wel op zijn plaats. Feit is dat Attenborough geen documentairemaker is, maar een goochelaar met feit en fictie en als zodanig zijn steentje bijdraagt aan een nieuwe mythevorming, die van Agnes von Kurowsky.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden