Ganzen mogen straks overal worden vergast
Ganzen mogen vanaf 1 juni in heel Nederland gedood worden door middel van vergassing. Tot voor kort was dit alleen toegestaan in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol, omdat de dieren daar een gevaar voor het vliegverkeer vormen. Nu kunnen de ganzen ook elders met gas bestreden worden, vanwege de landbouwschade die zij veroorzaken.
Landschapsbeheerders en de Vogelbescherming zijn tegen het massaal doden van ganzen, maar Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten staan het toch toe in hun gebieden, in ruil voor winterrust voor overwinterende ganzen. Dit compromis is onderdeel van het zogenoemde Ganzenakkoord.
Volgens de Partij voor de Dieren zou de overlast effectiever bestreden kunnen worden op andere manieren, zoals het onaantrekkelijk maken van grasland voor ganzen. De partij verwijt de provincies, verantwoordelijk voor het ganzenbeleid, ambtelijke ondeskundigheid. Zij zouden zwichten voor de druk van jagers en boeren.
Toegestaan bestrijdingsmiddel
Het gebruik van koolstofdioxide (CO2) om organismen te doden was voorheen niet toegestaan door de Europese Commissie. Ieder jaar moest opnieuw ontheffing gevraagd worden in Brussel voor het gebruik van het gas om de ganzen rondom Schiphol te bestrijden. Die procedure is niet meer nodig, nu Europa koolstofdioxide als bestrijdingsmiddel heeft toegestaan.
De vergunning voor het gebruik van koolstofdioxide om ganzen te doden, is toegekend aan Duke Faunabeheer. Dit is het bedrijf van ganzenvanger Arie den Hertog, die de afge lopen jaren al ganzen ving en vergaste in de omgeving van de luchthaven. In de komende vangperiode, de laatste week van mei en de eerste twee weken van juni, begint Den Hertog met het vergassen van ganzen in Noord-Holland en Utrecht.
Vorig jaar ving Den Hertog al ganzen in opdracht van beide provincies. Hij moest de dieren toen nog doden door middel van het doorhakken of omdraaien van de nek omdat vergassing niet was toegestaan in deze gebieden. Dit wordt als de minst ethische manier beschouwd om de populatie kleiner te maken.
Effectiever en schoner
Den Hertog is blij dat de aanvraag voor het gebruik van CO2 om ganzen mee te doden, is gehonoreerd. "Dit is de beste methode. Het gebruik van gas werkt effectiever, sneller en schoner in plaats van dat je ze één voor één de nek omdraait of de nek doorhakt."
De overheid wil de schade die ganzen toebrengen aan de landbouw terugdringen naar het niveau van 2005. Naar schatting zullen een half miljoen ganzen afgemaakt moeten worden om dat te bereiken.
Den Hertog heeft om aan de vraag te kunnen voldoen deze winter een tweede gaskar gebouwd. Rondom Schiphol verwacht hij zo'n 4000 dieren te kunnen vangen.
In Utrecht en Noord-Holland zijn aantallen moeilijk te schatten omdat de precieze vanggebieden nog niet bekend zijn.
Volgens vogelonderzoeksorganisatie Sovon is het zeer de vraag of het massaal vergassen van ganzen uiteindelijk de populatie verkleint. Onderzoeker Julia Stahl: "Wij kunnen niet zeggen of het beleid effect heeft op de populatie van de ganzen op basis van de huidige cijfers." Daarvoor is meer onderzoek nodig.