'Gamma-burst is soort supernova'

Gamma-bursters, de meest energierijke opjecten die de sterrenkunde kent, ontstaan wellicht wanneer een ster aan het eind van zijn leven ontploft. In plaats van een supernova, waarbij de kern van een ster in elkaar valt tot een zeer compact object, een neutronenster, ontstaat bij een gamma-uitbarsting een zwart gat.

Die 'mislukte supernova' theorie, die bevestigt lijkt te worden door een recente waarneming van onder meer Nederlandse astronomen, presenteerde de astronoom Stanley Woosley van de universiteit van Californië in Santa Cruz vorige week op de zomervergadering van de American astronomical society.

Niet bekend

Woosley en MacFadyen gingen aan de slag met scenario's rond het levenseinde van zware sterren. In hun computermodellen kan een ster ineenvallen tot een zwart gat, waarbij in korte tijd heel veel energie vrijkomt: een gammaburster schijnt dan even met de energie van tien miljard zonnen. Voor een deel gaat die energie zitten in twee smalle bundels gas die aan weerszijden van het zwarte gat met razende snelheid worden uitgestoten en die gammastraling uitzenden in een geconcentreerde bundel. Dat zou dan de straling zijn die door astronomische waarnemingssatellieten wordt waargenomen. Volgens Woosley is de waarneming in april van een gamma-burst op dezelfde plek aan de hemel als een supernova precies de waarneming die zijn theorie voorspelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden