Gamers zijn cognitief beter

Een scene uit de video-game 'Call of Duty: Ghosts'. Beeld ap
Een scene uit de video-game 'Call of Duty: Ghosts'.Beeld ap

Niet alleen je oog-handcoördinatie wordt getraind als je regelmatig computerspelletjes speelt, ook het brein wordt er beter van. Visuele informatie wordt beter opgenomen en verwerkt dan bij mensen die geen computerspelletjes spelen.

Er zijn talloze onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die regelmatig computerspelletjes spelen, agressiever, geïsoleerder en gestoorder zijn dan mensen die dat niet doen. In de herinnering: Anders Breivik, de Noorse massamoordenaar die eerst met behulp van een agressief schietspel zou hebben getraind alvorens hij zijn bloedbad op het eilandje Utoya aanrichtte. Maar het is dus niet alleen maar kommer en kwel wat de klok slaat, uit een onderzoek van Duke University in Durham (VS) blijkt dat er ook voordelen zitten aan het frequent spelen van computerspellen.

Het was nog lastig om proefpersonen te vinden die nooit een computerspelletje speelden, maar het lukte de onderzoekers om een groep van 125 studenten samen te stellen die bestond uit fanatieke gamers en niet-gamers. Elke deelnemer kreeg een visuele opdracht waarbij 8 letters moesten worden onthouden die waren gerangschikt in een cirkel en slechts een tiende van een seconde zichtbaar waren. Daarna verscheen een pijl gericht op een punt waar een letter stond en moest de deelnemer die letter noemen. De tijdsintervallen tussen de letters en de pijlen varieerden tussen de 13 milliseconden en 2,5 seconde. Beide groepen hadden moeite om de letters te onthouden, maar de gamers wisten bij alle tijdsintervallen beter de letters te benoemen dan de niet-gamers.

"Gamers zien de wereld gewoon anders"zegt Greg Applebaum, assistent professor psychiatrie bij de studie geneeskunde aan de universiteit van Duke. "Ze kunnen meer informatie halen uit beelden".

Eerder onderzoek toonde al aan dat gamers betere oog-handcoördinatie hebben en meer details zien dan niet-gamers. Vooral het spelgenre 'first-person-shooter' blijkt invloed te hebben op het cognitieve vermogen. De speler moet daarbij razendsnel beelden interpreteren en keuzes maken tussen de 'goeien' en de 'slechten'. Volgens Applebaum helpt meer ervaring daarbij: "op den duur is minder informatie nodig om de beelden te interpreteren en gaat het sneller".

Het visuele systeem sorteert informatie van wat de ogen zien en dat wat niet wordt gebruikt verdwijnt snel. Gamers vergeten de informatie ongeveer even snel als de niet gamers, maar ze slaan aan het begin meer informatie op. Volgens de onderzoekers kunnen er drie redenen zijn waarom de cognitieve vermogens van gamers superieur zouden zijn: ze zien beter, ze onthouden visuele informatie beter of ze kunnen sneller beslissingen nemen. Applebaum denkt niet dat gamers de informatie beter kunnen onthouden, maar de andere twee oorzaken zouden geldig kunnen zijn: ze zien direct meer, of ze hebben geleerd betere beslissingen te nemen uit de beschikbare informatie. Om dit verder te onderzoeken is meer informatie nodig uit MRI-scans om te zien waar het brein van gamers is getraind om anders te reageren op visuele taken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden