Galileo-satelliet in baan

(Novum/AP) - De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft woensdag vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan de eerste Galileo-satelliet gelanceerd. De satelliet, Giove A, heeft inmiddels zijn baan bereikt en is begonnen signalen af te geven.

Het navigatieproject Galileo, waarmee een bedrag van 3,4 miljard euro is gemoeid en dat in totaal rond de dertig satellieten gaat inzetten, moet het Europese antwoord worden op het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). De tweede satelliet van het project, de Giove B, wordt in het voorjaar gelanceerd, waarna nog twee satellietlanceringen voor 2008 staan gepland. Er zijn minstens vier satellieten nodig om de testfase te kunnen afronden.

Giove A gaat atoomklokken en navigatiesignalen testen, Galileo's ruimtefrequenties beveiligen en wetenschappers in staat stellen de effecten te bestuderen van straling waar de satelliet in zijn 23.000 kilometer van de aarde verwijderde baan aan bloot staat.

De Franse president Jacques Chirac en de EU-commissaris voor verkeer Jacques Barrot zeiden na de geslaagde lancering dat Galileo zowel bedrijven als gewone burgers veel nut zal brengen. "Radionavigatie op basis van Galileo wordt een dagelijks verschijnsel, het kan bijvoorbeeld helpen verkeersopstoppingen te voorkomen of gevaarlijke goederen in de gaten te houden", zei Barrot.

De Europese Commissie en de ESA hebben het Galileo-project opgezet omdat Europa niet langer afhankelijk wil zijn van het door het Amerikaanse leger beheerde GPS. Vorig jaar heeft de Amerikaanse president George Bush gezegd dat hij zich het recht voorbehoudt bij een nationale crisis GPS-satellieten tijdelijk onklaar te maken om te voorkomen dat terroristen er gebruik van maken.

Galileo staat onder civiel beheer en de ESA zei te garanderen dat de satellieten te allen tijde zullen functioneren, een opperste noodsituatie daargelaten. Mochten er problemen dreigen met een satelliet, dan zullen de gebruikers daar binnen enkele seconden van op de hoogte worden gesteld, aldus de ESA. "Galileo is gemaakt in Europa door Europeanen", zei woordvoerder Franco Bonacina. "Als de Amerikanen GPS willen storen dan kunnen ze hun gang gaan."

Galileo wordt ook nauwkeuriger dan GPS, met een precisie tot op een meter, vergeleken met vijf meter voor GPS. Met Galileo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om ambulances te laten weten welke rijbaan zij het beste kunnen kiezen op de snelweg.

Drie landen van buiten de EU - China, Israël en Oekraïne - hebben ingetekend op Galileo. Met India, Marokko, Zuid-Korea, Noorwegen en Argentinië zijn onderhandelingen gaande.

Galileo, dat samen met GPS kan worden gebruikt, zal het satellietbereik meer dan verdubbelen. Vooral voor gebieden rond de hogere breedtegraden, zoals Noord-Europa, wordt een verbetering verwacht, evenals voor de grote steden, waar wolkenkrabbers de signalen nu vaak blokkeren.

Tegen 2008 komt naar verwachting de eerste ontvanger op de markt die van Galileo naar GPS en terug kan schakelen, zoals mobiele telefoons nu van het ene op het andere netwerk overschakelen. Het Galileo-systeem zal naar verwachting in 2010 volledig operationeel zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden