Galanthofiel

Neemt u ook wel eens een plantje mee uit het bos? Mail naar tijdpost@trouw.nl

GERBRAND BAKKER

Reageren?
Reacties naar tijdpost@trouw.nl

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn 'tuin in ontwikkeling' in de Duitse Eifel.

Overal staan sneeuwklokjes, het ontroerendste van alle voorjaarsbolgewassen
De afgelopen nachten waren steeds kort. Eergisteravond zat ik tot in de nacht achter drukproeven voor een roman die ik vertaald heb. Daarna slaap je niet lekker, onrustig, Engels en Nederlands dwarrelt door elkaar, een allerlaatst probleempje blijft knagen.

Om kwart over zeven ging buiten een radio aan (een Makita in bouwvakkersuitvoering). Markus kwam de onderranden van de aanbouw aansmeren, ter voorbereiding op de laatste laag Putz, die ergens in het voorjaar aangebracht gaat worden. Als de Makita aangaat buiten, kan ik niet blijven liggen. Dan moet er gepraat worden - buurman Klaus was er als de kippen bij - en koffie gezet en gedronken. Markus en ik verwonderden ons over onze iPhones: die gaven de dag ervoor vier dagen onaflatende regen aan. Het was prachtig weer. Echt weer om op pad te gaan met het kleine schepje en een grote rugzak. Overal in de bossen rondom mijn huis staan kleine veldjes sneeuwklokjes. Niet van telers, geen kaarsrechte productierijen, laat ik ze wilde Galanthussen noemen. Dit ontroerendste van alle voorjaarsbolgewassen, en niet iedereen weet dit, vermeerdert zichzelf ook door zaad. Ik kan die niet laten staan, ik ben een galanthofiel. Die moeten in mijn tuin, hoe meer hoe beter. Jasper bleek trouwens geen galanthofiel te zijn, die jankte omdat hij aan een boom vastgebonden zat en er van alle kanten geuren van wilde dieren aan kwamen waaien. Hij keek mij en mijn schepje verwijtend aan. Omdat ik toch bezig was, groef ik twee jonge dennetjes uit de grond, die ik ook in de rugzak stopte. Aangezien die met hun kruinen uit de rugzak staken, liep ik niet volledig ontspannen naar huis. Een paar pollen verwilderde sneeuwklokjes, twee dennetjes op honderden dennen, waar hebben we het helemaal over, en toch voelt het als stelen. En als je steelt, ben je bang betrapt te worden. Thuisgekomen pootte ik alles razendsnel in de grond en kuierde daarna onschuldig fluitend door de tuin.

Twee weken gelden schreef ik over de vossen die 's nachts komen. Die waren de oorzaak van een tweede gebroken nacht. Ik was net ingeslapen toen ik door een enorm kabaal weer wakker schrok. Ik begreep niet wat er gebeurde, van buiten klonk een gekrijs alsof er speenvarkens én kinderen én katten afgeslacht werden. Ik hoorde Jasper opspringen en naar beneden rennen. Ik kwam ook uit bed en trof hem bij de voordeur aan. Hij jankte en piepte, wilde naar buiten. "Het zijn vossen, Jasper", zei ik, terwijl ik hem kalmerend over zijn rug aaide. We zagen niets, het was aardedonker, en toch zaten we samen door de ruit naar buiten te kijken. Dat zijn van die momenten dat het zo geweldig is om een hond te hebben. Hij bleef nog een tijd onrustig, ik dus ook, en het duurde wel even voor we allebei weer lagen te ronken.

Vorige week vroeg Diet Groothuis of u sneeuw en ijs hebt gemist deze winter.

Marina Ebbers: Ik blijf hopen. Vorig jaar #schaatsenopnatuurijs #24maart2013. Een winter zonder sneeuw en schaatsen voelt als geen winter )-:

Erik van den Ham: Komende #winter maar weer! Duik van het jaar wel met die #mijt in bed :-) Nu zin in #zon en #zomer.

Ans van der Maaten NEE GEEN vorst en sneeuw meer!! Van mij mag de temperatuur zo langzamerhand naar de 25 graden oplopen

Nettie Kramer @NettieScholare

Ik heb mijn witte wollen vloerkleed vol vlekken eens een nacht op de sneeuw in de tuin gelegd. Helaas; zonder resultaat.

Het kan nog!
Diep in mijn hart hoop ik nog op wat strenge vorst en een pak sneeuw! En moeten dan mijn kussens in die sneeuw om de mijtuitwerpselen eruit te krijgen?

Wel te gek om te zien dat we al krokussen en narcissen in de tuin hebben staan. Heb het gevoel dat we een winterperiode overslaan. Maar laat ik niet voor mijn beurt schreeuwen; het kan nog altijd. Zeker tot en met april.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden