Gala Beatrix heeft Spaans prinsen-bal als concurrent

AMSTERDAM - Het wordt morgenavond vol in het Amsterdamse Concertgebouw. Tweeduizend gasten heeft koningin Beatrix uitgenodigd om daar met haar een voorproefje te nemen op haar zestigste verjaardag.

FRED LAMMERS

Alle ministers en staatssecretarissen, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commissarissen van de koningin, de burgemeesters van de grote steden en de provinciale hoofdsteden, vertegenwoordigers van de rechterlijke macht hebben een koninklijke invitatie in de bus gekregen. En natuurlijk de voorzitters en bestuursleden van organisaties op het gebied van landbouw, bouwnijverheid, industrie en handel. En vertegenwoordigers van vakverenigingen, vakbonden en vakcentrales. Maar ook de werkgeversorganisaties, sportbonden, maatschappelijk, culturele en dienstverlenende organisaties, de gezondheidszorg, kerkelijke instellingen en minderheden.

De koningin onthaalt haar gasten op een concert door het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent A. Lazarev. Solist is de wereldberoemde, in Frankrijk wonende, Russische cellist Mstislav Rostropovitsj die een persoonlijke vriend van het koninklijk paar is. Op het programma staan het celloconcert in C. van Joseph Haydn en het celloconcert in B. opus 104 van Antonin Dvorak. Na afloop van het concert, dat geen pauze krijgt, begint een feest temidden van de koninklijke familie in de diverse foyers van het Concertgebouw.

Om verkeerschaos te voorkomen heeft koningin Beatrix een groot deel van de parkeergarage van het RAI-gebouw afgehuurd. Dat wordt het centrale ontmoetingspunt voor haar gasten omdat het Concertgebouw morgenavond moeilijk bereikbaar zal zijn, laat staan dat er in de buurt kan worden geparkeerd. Met bussen en trams worden de gasten vandaar naar het Concertgebouw vervoerd.

Vrijdagmiddag begint de internationale happening rond de koninklijke verjaardag. Vanaf half vijf zal een bonte stoet aan royalty arriveren bij het Stedelijk Museum. Inmiddels is het hof iets mededeelzamer geworden over de gastenlijst. Vaststaat dat de volgende vorstelijke personen naar Nederland komen:

Koning Albert en koningin Paola van België met hun oudste zoon prins Filip; koningin Margrethe de Tweede en prins Henrik van Denemarken; groothertog Jean van Luxemburg en groothertogin Josephine-Charlotte; hun zoon erfgroothertog Henri en erfgroothertogin Maria Teresa van Luxemburg; prins Guillaume (ook een zoon van het groothertogelijk paar) en zijn vrouw prinses Sibilla. Uit Noorwegen komen koning Harald en koningin Sonja. De Zweedse koning Carl de Zestiende Gustav en koningin Silvia komen in gezelschap van de zuster van de koning, prinses Christina en haar man Tord Magnusson.

Het petekind van Beatrix, prinses Victoria van Zweden, die de laatste tijd regelmatig wordt genoemd als mogelijke huwelijkskandidate van onze prins Willem-Alexander, komt niet naar Nederland.

De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia komen, hoewel hun oudste zoon Felipe het komende weekend ook een feest organiseert. Ter gelegenheid van zijn dertigste verjaardag heeft hij tal van jonge Europese prinsen en prinsessen uitgenodigd naar Madrid te komen. Door deze Spaanse concurrentie is de belangstelling bij de jongeren voor het feest van Beatrix flink teruggelopen.

Wel naar ons land komt de zuster van de Spaanse koning, prinses Maria del Pilar, hertogin van Badajoz. Uit Engeland komt prins Charles. Het feit dat hij vorig weekend bij een vossenjacht van zijn paard viel en een rib brak heeft geen verandering gebracht in dat plan.

Vorst Hans Adam de Tweede van Liechtenstein, die in eerste instantie zei zonder zijn vrouw te zullen komen, heeft alsnog afgezegd. Jordanië is present met kroonprins El Hassan, zijn vrouw prinses Sarvath El Hassan, zijn zuster prinses Badiya en zijn broer prins Rashid.

De in ballingschap levende Griekse koning Constantijn en zijn vrouw Anne Marie hebben de uitnodiging van Beatrix ook aangenomen. Koningin Anne Marie is de jongste zuster van de Deense koningin. Haar andere zuster, Benedikte, is getrouwd met de Duitse prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Zij komen eveneens zodat het voor de Deense koninklijke familie een echte reünie wordt. Prins Richard was voor het huwelijk van koningin Beatrix al hecht bevriend met prins Claus. Toen de romance van Beatrix en Claus von Amsberg opbloeide fungeerde prins Richard als dekmantel. Vandaar dat hij geruime tijd werd gezien als serieuze huwelijkskandidaat voor Beatrix.

Koning Simeon en koningin Margarita van Bulgarije vertegenwoordigen de sinds de val van het communisme weer in de belangstelling gekomen Oost-Europese vorstenhuizen.

Prinses Irene en prinses Christina met hun kinderen en de vier zusters van prins Claus staan ook op de gastenlijst. Verder een flink aantal door het hof niet met name genoemde neven en nichten. Alle 180 gasten behoren tot de familie of persoonlijke vriendenkring van koningin Beatrix en prins Claus. Daarbij school- en studievriendinnen, vroegere gouvernantes en hofdames met wie de contacten hecht zijn gebleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden