GAL-affaire breekt Gonzalez op

MADRID (Reuter, AP, AFP) - Een voormalige socialistische leider in Spaans Baskenland heeft gisteren gezegd dat de Spaanse premier Felipe Gonzalez op de hoogte was van de moordoperaties van de Anti-terreur Bevrijding Groepen (GAL). Daarmee is de politieke toekomst van premier Gonzalez verder onder druk komen te staan.

Premier Gonzalez, die nog steeds ontkent dat hij bekend was met de operaties van de GAL, werd tegengesproken door Ricardo Garcia Damborenea, een voormalige socialistische leider in de Baskische provincie Viscaya. Damborenea zei over Gonzalez' kennis van de GAL-operaties: “Er is geen reden tot twijfel, aangezien ik er verschillende keren met hem over heb gesproken.”

Damborenea liet zijn bom ontploffen nadat onderzoeksrechter Baltasar Garzon hem twee uur had verhoord over de GAL, die tussen 1983 en 1987 in Frankrijk ten minste 26 moorden pleegde op leden van de Baskische ascheidingsbeweging ETA. Volgens Damborenea was Gonzalez het eens met de filosofie achter de acties van GAL. “Er was geen speciaal brein achter GAL. De fundamentele ideeën werden door alle betrokkenen gedeeld, maar niet iedereen kon de beslissing nemen.”

Tijdens een inderhaast belegde persconferentie noemde premier Gonzalez de uitspraken van Damborenea “fundamenteel onjuist” en zei hij dat ze “niets van doen hadden met de waarheid”. Gonzalez voegde eraan toe: “Ik heb nog nooit met dit heerschap gesproken... noch over terrorisme, noch over de strijd daartegen.”

De coalitie van Verenigd Links (IU) zal Gonzalez oproepen zich te verantwoorden voor het Congres. De Catalaanse partij Convergentie en Unie (CiU) overweegt het initiatief van de IU te steunen.

Gonzalez zei dat hij “geen enkel probleem” heeft om over deze kwestie verantwoording af te leggen voor een normale zitting van het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden