Tech

Gadgetbeurs CES: van oprolbare televies tot huisrobotjes

Robot Kuri is het huisvriendje van de toekomst.Beeld HeyKuri

De grootste techbeurs van de wereld, de CES in Las Vegas, viert deze week haar vijftigste verjaardag. En ook dit jaar staat de Amerikaanse beurs, die vandaag begint, vol met nieuwe, futuristische cadeautjes. Van een oprolbare televisie tot een vuilnisbak met stembediening.

Grote bedrijven presenteren deze week in Las Vegas voor bijna 180.000 bezoekers hun nieuwste producten, maar ook voor beginnende bedrijven is het een uitgelezen kans om zich in te werken in de Amerikaanse markt. Dit jaar is voor het eerst een brede Nederlandse delegatie present, bestaande uit dertig start-ups en met prins Constantijn als blikvanger.

Zij brengen een breed pallet aan Nederlandse snufjes mee. Een apparaatje om op openbare wifi-netwerken veilig te surfen bijvoorbeeld, en ook de internationale versie van de populaire website Datumprikker (waar groepen afspraken kunnen plannen), is te zien in het Nederlandse hoekje. Een kleine bloemlezing van Nederlandse en internationale gadgets:

Robirds

Een drone in de vorm van een roofvogel, bedoeld om onder meer bij vliegvelden vogels te verjagen. Met deze 'robird' probeert de Nederlandse start-up Clear Flight Solutions de Amerikaanse markt binnen te vliegen, vertelt Nico Nijenhuis (30).

"Wij maken een robotvogel die eruitziet als een roofvogel, en zich dus ook met slagvlucht beweegt. Vogels denken dat ze echt zijn. Op luchthavens kunnen we ervoor zorgen dat zij bijvoorbeeld niet in de motoren van de vliegtuigen komen. Dat scheelt een maatschappij bakken met geld, en vogels blijven leven."

Het bedrijf, dat vier jaar bestaat en achttien mensen in dienst heeft, is werkzaam in Nederland, Zuid-Korea, Kazachstan, Engeland en Frankrijk. CES is voor het bedrijf een ideaal startpunt om ook in Noord-Amerika contacten op te doen. "Dit is de allergrootste beurs ter wereld. Iedereen die wat betekent, is hier."

Een robotroofvogel van Clear Flight Solutions.Beeld Clear Flight Solutions

Slimme meters

Nog beter energie besparen. Steven Boerma van Ipsum, een start-up uit Enschede, wil het mogelijk maken. Een app op de telefoon laat persoonlijk zien of bijvoorbeeld de koelkast te veel energie vreet. Dat is bijvoorbeeld anders dan Toon van Eneco, aldus Boerma. "Die laat het totaalgebruik zien. Wij zoeken de persoonlijke 'energieslurpers' en laten direct op de telefoon zien waar je het meest kan besparen."

In maart wil Ipsum, dat drie jaar geleden begon en nu met elf mensen werkt, pas de app daadwerkelijk lanceren in Nederland, dus ze zijn in Amerika vooral om investeerders te vinden. "We hebben al met Microsoft gesproken en gaan vrijdagochtend met een rugtasje op naar Liberty Global, toch de grootste kabelexploitant ter wereld. Het is fijn dat we met een Nederlandse handelsmissie mee zijn gegaan. Anders verzuip je als start-up toch een beetje."

Voor Ipsum is het belangrijk op CES te staan, zegt Boerma. "Uiteindelijk zitten we in energiebesparing. En we zijn een start-up. Die twee aspecten komen in Amerika samen. Als er ergens energie kan worden bespaard, dan is het in Amerika. En het is het land van de American Dream, precies de ambitie die je bij een start-up nodig hebt."

Een voorbeeld van de Ipsum-appBeeld Ipsum

Huisrobot Kuri

Hoewel de techbeurs zich de laatste jaren steeds meer heeft gericht op contacten tussen bedrijven, was het oorspronkelijke idee dat de demonstraties vooral voor consumenten interessant moeten zijn. En dat is precies het publiek waar Bosch mee inspeelt met Kuri.

Het robotje kan horen wat iemand zegt, en reageert door middel van knikken of met rollende ogen. In eerste instantie is hij bedoeld als maatje, maar ook als schoonmaker of beveiliger komt hij tot zijn recht. Kuri kan zo geprogrammeerd worden dat hij verdachte bewegingen meteen doorgeeft.

Het huisvriendje van de toekomst, dat bovendien kinderen goed kan voorlezen vlak voordat ze gaan slapen, is voor zevenhonderd dollar in huis te halen. De concurrent van LG bestellen kan ook, alleen kan die niet rollen.

Kuri kan rollend de kamer door.Beeld HeyKuri

De FF91

Naast robots zijn er de auto's, snel en elektrisch. De opmerkelijkste presentatie de afgelopen dagen was van het door Chinezen gesponsorde Faraday Future, dat een auto toonde die de strijd aan moet gaan met Tesla. En inderdaad, in een vooraf opgenomen filmpje was te zien dat de FF91 sneller gaat zijn dan zijn concurrent.

De presentatie, dinsdag, maakte ook goed duidelijk hoe de producten 'van de toekomst' worden gepresenteerd. Techwebsite Quartz zette onder elkaar welk jargon werd gebruikt in de anderhalf uur durende demonstratie: de FF91 was 'meer dan een auto', 'de eerste in zijn soort' die 'het wedstrijdverloop absoluut kan veranderen'. Maar toen het op het podium niet lukte om op basis van gezichtsherkenning een portier te openen, een nieuw aangekondigd snufje, werden die woorden gelijk weer teniet gedaan.

In 2018 moet de FF91 gaan rijden. Als de deur dan wel open kan, tenminste.

De FF91 bij de presentatie, dinsdag.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden